Все буде Україна!

Як блекаути та війна впливають на гендерні аспекти у суспільстві?

Як блекаути та війна впливають на гендерні аспекти у суспільстві?

26-12-2022
Днями відбулася фінальна зустріч учасників циклу тренінгів з гендерної рівності та недискримінації на робочих місцях для співробітників Укргідроенерго, організована спільно з Юлією Галустян, експерткою з гендерних питань USAID Проєкт енергетичної безпеки. 

Темою зустрічі став «Гендерний вимір відновлювальної енергетики» в широкому контексті. Поточна ситуація в нашій країні вже яскраво ілюструє, що електроенергія це не тільки про технічний прогрес, а і про базові потреби та можливості враховувати гендерні особливості на різних рівнях функціонування.  

Відсутність або обмеження електроенергії, що хвилями накривають Україну з жовтня місяця, вплинули як на комфорт життя та доступ до звичних речей, так і нв психоемоційний стан людей. 

«Світло – один із основних орієнтирів людини, адже наші системи мозку налаштовані саме на це, а хаотичне «світлове» життя сильно розхитує наш організм та негативно впливає не тільки на настрій, а і на якість та тривалість сну. І цей вплив на людей може бути різним: від порушень настрою до глибокої депресії», – зазначає заступниця начальника відділупідготовки та адаптації персоналу Укргідроенерго Мирослава Казимирець.

Різдвяний настрій та святкування новорічних свят цьогоріч також стали в повній мірі недоступними для українців. Все те, що зігріває душу людини в передчутті зимового дива – яскраві вогні ярмарків, ялинок, мерехтливе вбрання вулиць, можливості зібратися всім разом за святковим столом – усе у 2022 році змінили нові реалії.

Психоемоційний стан в суспільстві почав значно впливати і на гендерні аспекти соціуму. Тому важливою частиною зустрічі стало обговорення гендерних наслідків під час війни – те, з чим стикнулися українці протягом десяти місяців та прояви, які вже можна відзначити в суспільстві.

Так проблемними зонами, особливо для тимчасово переміщених осіб та тих, хто був змушений виїхати за кордон, залишаються обмежений доступ та наявність безпечного притулку з окремими приміщеннями для осіб різної статі та сімей, нестабільний доступ до належних умов водопостачання, санітарії та гігієни, обмежений доступ належного харчування, гендерно специфічні потреби в охороні здоров’я. 

Воєнний стан в країні вплинув на роль жінки у сучасному суспільстві. Виклики сучасності створили нову тенденцію - жінки рішучіше приймають рішення щодо реагування на кризи. Лідерство жінок та їхні ролі у прийнятті рішень збільшилися як на рівні сім’ї, так і на рівні громади. 

Повномасштабна війна стала об'єднуючим досвідом для багатьох людей та збільшилася потреба у спілкуванні, яка дозволила налагодити та переоцінити стосунки з рідними, друзями та навіть відновити давно втрачені контакти, або навпаки – закінчити деструктивні.

Наприкінці зустрічі учасники дійшли висновку, що в країні відбулися трансформації у гендерному аспекті, а сприяння гендерній рівності під час воєнного стану продовжує мати надзвичайно важливе значення для розвитку суспільства.

Варто зазначити, що подібні тренінги та проєктиє важливою частиною навчальних програм та комунікаційної стратегії Укргідроенерго, адже гендерний баланс – один із ключових меседжів Товариства, який однаково транслюється як всередині компанії, так і в зовнішній комунікації. 

Вже зараз, спільно з USAID Проєкт енергетичної безпеки команда Укргідроенерго формує плани щодо продовження плідної співпраці та програми подальшого розвитку та просування концепції гендерної рівності на 2023 рік.

Нагадаємо, що рішення Наглядової ради Товариства щодо підтримки гендерного балансу, інклюзивності та різноманітності визнано одним із пріоритетних напрямів управлінської діяльності Укргідроенерго.

 

 

Фотогалерея

Поділитися: