Все буде Україна!

Як Європа врятувалася від загрозливої енергетичної кризи

Як Європа врятувалася від загрозливої енергетичної кризи

19-01-2023
Лише кілька місяців тому російські офіційні особи насміхалися над Європою з приводу прийдешньої суворої зими, а континент готувався до енергетичної кризи історичних масштабів. Та Європа зробила безпрецедентну втечу. Спонукання до економії енергії на всьому континенті та помірні погодні умови дозволили їй уникнути виснажливої енергетичної кризи, якої багато хто боявся, коли минулого року росія припинила постачання природного газу.

Як йдеться у матеріалі The Washington Post, домогосподарства та підприємства по всій Європі відтепер споживають значно менше енергії, ніж очікувалося, навіть зважаючи на рекордно теплу погоду, яка трималася в регіоні протягом останніх трьох тижнів. Високі ціни стали потужним стимулом до економії газу та електроенергії. За словами офіційних осіб та аналітиків, просвітницькі кампанії, розпочаті урядами країн для заохочення енергозбереження, довели свою ефективність.

«Усвідомлення того, як ми використовуємо енергію та скільки вона коштує, є більшим, ніж будь-коли раніше», — зазначив Браян Мазервей, керівник відділу ефективності Міжнародної енергетичної  агенції.

Зменшення попиту сприяло безпеці для поставок газу в Європу, які після вторгнення в Україну перемістилися з росії до інших країн, головним чином до США та Норвегії. Найбільшим джерелом нових поставок був імпортований скраплений природний газ, переважно зі США.  Континент поспішає будувати нові LNG-термінали, останній з яких відкрився минулого тижня в Лубміні на північному узбережжі Німеччини. Сховища газу в Європі заповнені приблизно на 82%, що значно перевищує звичайний рівень у цей період - близько 65%.

Та енергетичні проблеми Європи далекі від завершення. Аналітики кажуть, що ключовим питанням в цьому контексті є труднощі та економічна шкода, які були викликані зусиллями з економії енергії. Масштабні зупинки енергоємних виробництв загрожують підірвати промислову базу Європи. Деякі домогосподарства стикаються з різким зростанням рахунків за електроенергію та газ, незважаючи на їхні зусилля споживати менше.

Європейські ціни на газ залишаються високими за історичними мірками, створюючи тривалу загрозу для виробничої бази континенту. Припинення поставок з росії зробило Європу значною мірою залежною від скрапленого природного газу, який транспортується в основному кораблями і є значно дорожчим, ніж газ, що надходить по трубопроводу.

«Регіон переживає постійний шок, який обмежуватиме економічну активність на деякий час», — пишуть економісти Bank of America у звіті.

На даний момент Європа скоротила споживання енергії, не завдавши серйозної шкоди економічному зростанню. Згідно з даними Міжнародної енергетичної агенції, попит на газ у Європейському Союзі знизився приблизно на 20% у четвертому кварталі минулого року порівняно з аналогічним періодом позаминулого року. У Франції споживання електроенергії за останній місяць знизилося майже на 10% після підвищення температури. За даними енергетичного регулятора Німеччини, споживання газу в країні з початку грудня було на 15% менше, ніж очікувалося.

Люди відключають обігрів по всьому континенту, встановлюють теплові насоси та ремонтують свої будинки, щоб підвищити енергоефективність. Виробники скоротили споживання газу, перейшовши на мазут, де це можливо, або промислові відходи. Інші ж згортають виробництво, яке залежить від газу, і імпортують енергоносії зі США, Близького Сходу та інших регіонів, де поставки набагато дешевші.

«Здатність до адаптації та підвищення ефективності перевершує те, що я вважав можливим», — зазначив Свейн Торе Холсетер, виконавчий директор Yara International, виробника добрив, який є одним із найбільших споживачів газу в Європі.

Коли росія вторглася в Україну в лютому минулого року, енергопостачання Європи було дуже вразливим. Запаси газу в регіоні закінчувалися через високий попит, викликаний відновленням світової економіки після пандемії та зниженням поставок від Газпрому, енергетичного гіганта, що належить Кремлю і що донедавна був найбільшим постачальником газу в Європі. 

Виникли побоювання щодо енергопостачання взимку, коли росія в червні почала скорочувати поставки через трубопровід Nord Stream, головну артерію Європи для імпорту природного газу. Європа заявила, що цей крок є спробою Кремля покарати континент за підтримку України військовою технікою та санкціями проти москви. Російські офіційні особи почали знущатися над Європою, попереджаючи, що наступної зими континент замерзне.  

«Зиму ніхто не відміняв, а альтернативні поставки газу, нафти і вугілля дорогі або просто нереальні», — заявив тоді заступник голови ради безпеки росії дмитро медведєв.

Тепер значні запаси газу в Європі навіть забезпечують певний обсяг для наступної зими. Якщо Європа завершить сезон із відносно високим рівнем газу в сховищах, урядам і комунальним підприємствам не доведеться купувати великі обсяги, щоб заповнити сховища напередодні наступної зими. Це допоможе зберегти ціни на низькому рівні цього літа, вважають аналітики.

Ризики для поставок у Європу залишаються. Росія, яка все ще постачає близько 8% обсягів газу в ЄС, може повністю припинити поставки. Економіка Китаю знову активізується. Аналітики кажуть, що, ймовірно, збільшиться китайський попит на імпорт скрапленого природного газу, підвищуючи ціни на світовому ринку.

Кліматологи прогнозують, що в Європі зростає ризик спеки та посухи, які минулого літа різко скоротили виробництво електроенергії з води на континенті. Тим не менш, аналітики кажуть, що здатність Європи скоротити споживання енергії цієї зими показує, як регіон може захистити свою економіку від зовнішніх енергетичних потрясінь.

«У середині 1970-х років, коли ми мали першу нафтову кризу, це була справжня революція в енергоефективності», — сказав пан Мазервей з Міжнародної енергетичної агенції. «Ми можемо побачити початок ще одного такого періоду».

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: