Все буде Україна!

Як підприємствам енергетики компенсувати збитки від агресії? Експерти обговорили шляхи вирішення проблеми

Як підприємствам енергетики компенсувати збитки від агресії? Експерти обговорили шляхи вирішення проблеми

28-10-2022
Яким чином Договір до Енергетичної Хартії може захистити українських енергетиків від завданих збитків? Якими є умови застосування Договору до Енергетичної Хартії для відшкодування руйнувань, завданих енергетиці України внаслідок дій російських військ? Як уникнути помилок в міжнародних процесах щодо відшкодування збитків, завданих росією? Відповіді на ці та інші питання шукали учасники вебінару «Договір до Енергетичної Хартії: юридичний інструмент захисту українських енергетичних компаній від воєнних дій росії», участь в якому взяли юристи Укргідроенерго.

З моменту повномасштабного вторгнення росії українська енергетична інфраструктура зазнала масштабних руйнувань. Дедалі частіше мішенями ворожих ракет та дронів-камікадже стають саме підприємства генерації. Упродовж останніх двох тижнів деякі об’єкти зазнали повторних атак. За підрахунками Міністерства енергетики наразі виведено з експлуатації близько 35 відсотків встановленої потужності теплової енергетики. Масштаби пошкоджень інших видів генерації не менш серйозні. Наразі одним з основних завдань енергетичного співтовариства є оцінка збитків, яких завдано компаніям-виробникам електроенергії, а також пошук механізмів для їх відшкодування.

«Міністерство енергетики України у співпраці з секретаріатом Енергетичної Хартії заснували проєкт для відновлення української енергетичної інфраструктури, який підтримується також Європейською комісією. Відповідна робоча група створена при секретаріаті Енергетичної Хартії. Основною метою є оцінка збитків, які майже щоденно завдаються об’єктам енергетичної інфраструктури з боку держави-агресора, а також оцінка потенційного рівня та розміру інвестицій в енергосектор та у відбудову енергетичної інфраструктури. Вебінар дуже важливий в контексті триваючої повномасштабної збройної агресії рф проти України, оскільки стане корисним з практичної точки зору», - зазначила представниця Міністерства енергетики Інна Слободян.

За оцінками відомства станом на кінець вересня збитки, завдані енергетичній інфраструктурі України, становили 3,6 млрд доларів. З врахуванням останніх подій цифра значно збільшиться. Фахівці зазначають: Договір Енергетичної Хартії є важливим інструментом захисту українських енергетичних компаній в контексті збройної агресії росії.

«На першому етапі вторгнення обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури носили епізодичний характер на лінії зіткнення, з жовтня ж росія переорієнтувала свою тактику та спрямувала бомбардування саме на об’єкти критичної інфраструктури. Робоча група, яка створена Міністерством разом з секретаріатом Енергетичної Хартії у Брюселі активно працює над координацією допомоги міжнародних партнерів. Триває робота щодо пошуку дефіцитного обладнання для проведення ремонтів», - зауважив під час вебінару представник  Міністерства енергетики України Владислав Максаков.

Разом з тим, стверджують фахівці, Договір до Енергетичної Хартії містить положення, які передбачають відповідальність країною за шкоду, нанесену інвестиціям і об’єктам у сфері енергетики її збройними силами, коли для нанесення не було адекватних причин. Незважаючи на те, що росія вийшла з Договору до Енергетичної Хартії у 2009 році, договір містить положення, які підтверджені судовою практикою, що передбачають застосування гарантій для захисту інвестицій.

«Договір про Енергетичну Хартію є багатосторонньою угодою, підписаною більш ніж 90 країнами, а також Європейським Союзом. Хартія закріплює основні принципи співпраці, зокрема у сфері захисту іноземних інвестицій, встановлює транзитні правила до енергетичних систем та механізми вирішення суперечок між договірними сторонами, інвесторами та приймаючими державами. Хартія сприяє сталості енергетики, включаючи енергетичний перехід та забезпечення енергетичної безпеки», - наголосив представник секретаріату Енергетичної Хартії Юрій Почтовик.

Варто зазначити, що Укргідроенерго розглядає усі можливі правові варіанти захисту своїх інтересів у зв’язку з окупацією Каховської ГЕС. Компанія подала позов до Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ) проти російської федерації щодо компенсації збитків, нанесених в результаті неспровокованої воєнної агресії росії проти України. Загальна сума заявлених збитків, завданих активам Товариства – Каховській ГЕС та недобудованій вітровій електростанції на острові Зміїний, за незалежною експертною оцінкою сягнула майже 17 млрд грн.

Пресслужба Укргідроенерго

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Поділитися: