Все буде Україна!

Як працюють ГЕС та ГАЕС в Україні?

Як працюють ГЕС та ГАЕС в Україні?

16-11-2021
Що таке ГЕС і ГАЕС? Який принцип їх роботи? Яку роль відіграють гідроелектростанції в балансуванні Об’єднаної енергосистеми та які переваги має гідроенергетика порівняно з іншими видами генерації? Ці та інші питання у сюжеті телеканалу «Еспресо» фахово висвітлив головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський.

Гідроенергетика - важлива частина енергетичного сектору України, завдяки якій забезпечується покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності мережі, мобільний аварійний резерв у Об'єднаній енергетичній системі України. Гідроенергетика – єдина «зелена» галузь енергетики, що може зібрати надлишок енергії та зберегти його до того моменту, коли в мережі буде дефіцит. Крім того, гідроелектростанції, на відміну від сонце- та вітро-, не залежать від погодних умов напряму і можуть генерувати електроенергію в будь-який час.

ГЕС – це електростанції, що завдяки напору води, який надходить на лопаті гідротурбіни і таким чином приводить в дію генератори, виробляю електроенергію. Для роботи гідроелектростанції потрібен перепад висоти русла річки. Щоб його створити, будують греблю, що також слугує водосховищем та дає змогу працювати ГЕС у будь-який час. В результаті вода падає з висоти, потрапляє на лопаті турбіни і змушує їх крутитися, а ті, у свою чергу, змушують обертатися вал генератора і виробляти електроенергію. Також для створення потрібного тиску води застосовується деривація – відведення води від русла річки каналом або системою водоводів до гідротехнічних споруд. Інколи використовується одночасно і гребля, і деривація.

ГАЕС – це електростанція, що використовує у своїй роботі комплекс генераторів та насосів або оборотні гідроелектроагрегати, що можуть працювати як в режимі генератора, так і в режимі насоса. Під час нічного «провалу» енергоспоживання гідроакумулююча електростанція отримує з мережі дешеву електроенергію та використовує її, щоб закачати воду. Під час ранкового та вечірнього піків енергоспоживання, ГАЕС спускає воду і, таким чином, виробляє дорогу «пікову» електроенергію для мережі.

Детальніше про принципи роботи ГЕС і ГАЕС дивіться у відео. 

Поділитися: