Все буде Україна!

Активне використання вугілля та зменшення гідрогенерації нівелювали досягнення Євросоюзу у відновлюваній енергетиці

Активне використання вугілля та зменшення гідрогенерації нівелювали досягнення Євросоюзу у відновлюваній енергетиці

18-04-2023
Повномасштабне вторгнення росії в Україну та її рішення припинити постачання газу до Європи вплинули на перехід Європейського Союзу на «зелені» джерела енергії.

Як повідомляє Інститут міжнародної економіки Петерсона, зіштовхнувшись зі стрімким зростанням цін на електроенергію та загрозою її дефіциту, країни ЄС відновили роботу вугільних електростанцій, а спекотне літо призвело до зменшення гідрогенерації, натомість розширивши використання сонячної, вітрової та інших відновлюваних джерел енергії на континенті.

За рік, що минув після вторгнення росії в Україну, Європі вдалося скоротити загальний попит на електроенергію приблизно на 4,4%, або на 117 ТВт-год у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Ці зусилля з енергозбереження майже повністю компенсували різке падіння виробництва атомної енергії в ЄС на 119 ТВт-год за той самий період, в основному в Німеччині та Франції.

Тим часом, збільшення виробництва відновлюваної енергії - 39 додаткових ТВт-год за рахунок сонячної, вітрової, біо- та інших видів відновлюваної енергії - було нівельовано аналогічним зниженням виробництва електроенергії гідроелектростанціями. У Європейському Союзі також відбулися незначні зміни у структурі виробництва електроенергії на основі викопного палива, оскільки 23 ТВт-год електроенергії, виробленої з вугілля, було компенсовано падінням виробництва електроенергії з нафти і газу на 20 ТВт-год.

Rise in coal use and decline in hydropower cancelled out EU gains in renewables this year

Хороша новина полягає в тому, що наступні 12 місяців обіцяють більші перспективи для захисників клімату в ЄС. Континент зменшив свою залежність від російських енергоносіїв, подальше збільшення виробництва відновлюваної енергії тепер здається очевидним, і, якщо регіон отримає достатню кількість опадів, виробництво електроенергії з води також має зрости.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: WWF

Поділитися: