Все буде Україна!

Болгарія та Румунія відроджують проєкт будівництва гідроелектростанції на Дунаї вартістю 6 млрд євро

Болгарія та Румунія відроджують проєкт будівництва гідроелектростанції на Дунаї вартістю 6 млрд євро

20-02-2024
11:00
Romania-Bulgaria
Болгарська Національна електроенергетична компанія (NEK) та румунська Hidroelectrica відроджують проєкт будівництва спільної гідроелектростанції на річці Дунай між містами Нікополь в Болгарії та Турну-Магуреле в Румунії.

Як повідомляє Іntellinews, про це заявив міністр енергетики Болгарії Румен Радев.

За словами директора NEK Мартіна Георгієва, проєкт був розроблений ще 50 років тому і передбачає будівництво другого моста на Дунаї, який з'єднає дві країни. За оцінками, будівництво обійдеться обом країнам у 6 мільярдів євро.

«Це транскордонний проєкт, де гідроелектростанція є лише невеликою частиною переваг - це також важливий інфраструктурний проєкт, який забезпечить сполучення між двома країнами», - сказав Георгієв.

Він додав, що наразі обидві країни оновлюють старі проєкти, переглядаючи їх з технічної та екологічної точки зору. Очікується, що ГЕС матиме потужність 800 МВт.

Оскільки країни, розташовані вздовж Дунаю, прагнуть зменшити свою залежність від викопного палива та підвищити енергетичну безпеку, тривають дискусії щодо будівництва нових гідроелектростанцій як на Дунаї, так і на його притоках.

Верхня течія річки особливо придатна для будівництва гідроенергетичних об'єктів завдяки своєму природному рельєфу.

Найбільшою гідроенергетичною інфраструктурою на Дунаї є система «Залізні ворота» в Джердапській ущелині, що складається з двох гребель, які експлуатуються Сербією та Румунією.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Romania Insider

Поділитися: