Все буде Україна!

Брюссель ініціює створення банку зеленого водню

Брюссель ініціює створення банку зеленого водню

23-03-2023
Європейська комісія планує створити банк водню для підтримки виробництва енергоносія з відновлюваних джерел як в ЄС, так і на міжнародному рівні.

Як повідомляє Montel, банк збиратиме інформацію про попит і пропозицію, надаватиме прозору інформацію про ціни та розроблятиме цінові орієнтири, а також фінансуватиме різницю у вартості між відновлюваним воднем та викопним паливом для пілотних проєктів у ЄС через конкурентні аукціони.

«Перший аукціон вартістю 800 мільйонів євро буде профінансований через Інноваційний фонд і буде запущений цієї осені», — заявив виконавчий віце-президент Європейської комісії Франц Тіммерманс.

Інноваційний фонд фінансується за рахунок пулу  дозволів Системи торгівлі квотами на викиди ЄС і використовується для фінансування досліджень в області низьковуглецевих технологій.

Аукціон присудить виробникам-учасникам, які потребують найменшої підтримки, фіксовану надбавку за кілограм виробленого водню терміном до 10 років.

За словами Тіммерманса, ЄС вирішить пізніше, як підтримувати відновлюваний водень, вироблений за межами ЄС.

Блок із 27 членів має на меті виробляти до 10 мільйонів тон відновлюваного водню в ЄС до 2030 року та імпортувати ще 10 мільйонів тон.

За оцінками Європейської комісії, для виробництва, транспортування та використання 10 мільйонів тон відновлюваного водню знадобиться до 471 мільярда євро інвестицій, а також до 300 мільярдів євро для додаткового виробітку відновлюваної електроенергії.

За його словами, основну частину цього доведеться покривати за рахунок приватного капіталу.

На разі Єврокомісія працює над створенням нормативно-правової бази для водню, робота над якою, ймовірно, триватиме до кінця року.

Нагадаємо, Укргідроенерго разом з європейськими партнерами працює над пілотним проєктом будівництва електролізера, який дозволить виробляти 210 м3, або 450 кг «зеленого» водню на день. Компанія очікує, що позитивні результати впровадження цього проєкту сприятимуть новим партнерствам з міжнародними компаніями для подальшої співпраці, що дасть можливість у подальшому реалізувати більш масштабні проєкти.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Montel

Поділитися: