Все буде Україна!

Бухгалтерська кухня гідроенергетиків

Бухгалтерська кухня гідроенергетиків

16-07-2022
16 липня повелителі дебету та кредиту святкують своє професійне свято - День бухгалтера та аудитора в Україні.
Про особливості та специфіку цих професій в Укргідроенерго та на філіях компанії читайте у нашому матеріалі.

Кременчуцька ГЕС: «Фінансовий спокій і благополуччя підприємства – наш внесок у перемогу над агресором»

Вони ведуть облік доходів і витрат, збирають і аналізують інформацію для звітів, нараховують заробітну плату співробітникам, проводять податкові відрахування… Представники цієї професії живуть і працюють під магією цифр. В сучасному житті професії бухгалтера та аудитора є досить поширеними, але і найбільш затребуваними.

Бухгалтери Кременчуцької ГЕС - це згуртована команда з 5 фахівців, про яких сміливо можна сказати, що вони у професії за покликом серця. 

«Ми в бухгалтерії не новачки, у кожного з нас за плечима значний досвід роботи. Успіху досягти можна завжди старанністю, - говорить про колег головний бухгалтер філії Світлана Гайворонська. –  Кожен фахівець підрозділу має певні фінансові обов'язки, розуміється на особливостях та специфіці діяльності підприємства. Окрім бухгалтерських умінь і навичок, нам необхідно включатись у виробничо-технічні процеси гідроенергетики. І все це має знайти своє відображення у нашій фінансовій роботі».

Бухгалтерська структура гідроелектростанції - це «універсальні бійці», які постійно навчаються, осягають новітні технічні знання паралельно з економічними. Сучасна бухгалтерія - це робота за новими міжнародними стандартами і постійне самовдосконалення. 

«Бухгалтерська робота в гідроенергетиці досить специфічна, тут дуже багато технічних нюансів. І, розуміючи всю значущість компанії Укргідроенерго в державному секторі економіки, ми не дозволяємо собі працювати «на половину». Як то кажуть, з «сухою мовою цифр» ми пізнали і всі технічні механізми та секрети діяльності нашої гідроелектростанції», - констатують бухгалтери. - Співробітники бухгалтерського відділу філії - це відображення усього, що відбувається на підприємстві. Наші бухгалтери знають законодавство і вправно орієнтуються в ньому, вони майстерно володіють знаннями бухгалтерського обліку. Вони відповідальні, зосереджені, вміють приймати безпомилкові рішення. Щодня наполегливо і терпляче бухгалтер працює з цифрами, впорядковує їх, аналізує порядок фінансових операцій і впевнено крокує до мети».

«Наша робота напружена і відповідальна. Ми прагнемо до фінансового спокою і благополуччя станції. Вважаємо це нашим внеском у спільну Перемогу над агресором», - говорять бухгалтери  філії «Кременчуцька ГЕС» напередодні свого професійного свята.

«Я жодного разу не пошкодувала, що погодилась працювати в Укргідроенерго»

Чарівна та активна Тетяна – нині співробітниця  Укргідроенерго. А майже 40 років тому жінка працювала бухгалтером в Дніпродзержинському АТП. Згодом пішла в декрет, і у зв’язку з ліквідацією підприємства, повернутись на роботу не змогла. Бажання бути ближчою до власної дитини, привело Тетяну до дитячого садка, що підпорядковувався місцевій гідроелектростанції. Влаштувалась вихователькою. Згодом запросили  працювати вже на саму гідроелектростанцію за професією. 

«Я була вражена! Сучасний підхід до роботи, повага до співробітників, дружній колектив. Я жодного разу не пошкодувала, що погодилась тут працювати. Майже 40 років пліч-о-пліч з колегами. Як одна велика родина. Коли почалася повномасштабна війна, ми стали ще ближчими та згуртованішими. Підтримуємо один одного. Відчуваємо свій обов‘язок перед людьми, тож занепадати духом не можна», -  зазначає бухгалтер Середньодніпровської ГЕС Тетяна Стахова.

Магія цифр Юлії Лисенко 

У світі існує безліч професій, втім без бухгалтерів та аудиторів неможливо обійтися, адже саме від їхнього професіоналізму  залежить добробут підприємства і співробітників.

На Канівській ГЕС всі знають, що працівники бухгалтерії - це одна дружня команда професіоналів. Тільки відповідальна та організована людина, яка володіє математичними здібностями, має хорошу пам’ять, розвинене логічне мислення, вміє працювати з сучасною технікою та програмами, стресостійка, а головне – чесна та порядна,  зможе працювати в цій сфері. Саме про таку людину далі піде мова – бухгалтера першої категорії відділу бухгалтерського обліку та звітності філії «Канівська ГЕС» Юлію Лисенко. 

Юлія розпочала трудову діяльність в енергетичній галузі України у серпні 2001 року, коли закінчивши Запорізьку державну інженерну академію за спеціальністю «Гідроенергетика» прийшла працювати на Канівську ГЕС  наглядачем гідроспоруд гідротехнічного цеху. Та молодій, розумній і повній енергії й сил дівчині цього було мало. Вона вступає до вищого навчального закладу  «Східноєвропейський університет економіки і менеджменту» і отримує повну вищу освіту за спеціальністю «Облік і аудит» та отримує  кваліфікацію спеціаліста з обліку і аудиту.  Вже в травні 2009 року Юлія переведена до сектору фінансового обліку на посаду бухгалтера.

Сумлінною працею й професіоналізмом, ввічливістю, відкритістю та готовністю прийти на допомогу у будь-яку мить, вона швидко завоювала авторитет та повагу колег і керівництва. Маючи високий професійний рівень з питань бухгалтерського та податкового обліку у питаннях обліку запасів, обладнання, яке потребує монтажу, складських операцій безпосередньо пов’язаних з оформленням, відпуском, переміщенням ТМЦ та випискою доручень на їх отримання, розрахунків з постачальниками та підрядниками, Юлія постійно підвищувала свою кваліфікацію шляхом самоосвіти та навчанням. Крім цього молода фахівчиня встигала брати активну участь у  культурно-масових та спортивних заходах на філії та багато років є активним членом профспілкової організації підприємства. За сумлінну працю її неодноразово нагороджено Подяками, Грамотами Товариства та філії, а у 2013 занесено на Дошку пошани ГЕС. В травні 2021 року Юлію переведено   на посаду бухгалтера І категорії  відділу бухгалтерського обліку та звітності Канівської ГЕС.

- Юліє, зізнайтесь, Ви мріяли працювати на Канівській ГЕС? Адже Ваш батько понад 20 років пропрацював на станції в оперативній службі і Ви, мабуть, з дитинства чули розповіді про його роботу.

- Насправді я навіть не здогадувалась, що мені готує доля, і після закінчення школи опинилася перед вибором декількох професій. Тут мені, як завжди, допоміг батько. Я дуже поважала його і завжди прислухалась до його думки. Саме він побачив в мені здібності, і піклуючись про моє майбутнє, взяв направлення від Канівської ГЕС на вступ до Запорізької державної інженерної академії. Я з радістю погодилась, бо вже тоді відчувала, що його любов до енергетики передалася  й мені.

Мені пощастило з батьками, які весь час підтримували мене. А ще пощастило, що навчаючись за направленням від Канівської ГЕС, по закінченню навчання, я була забезпечена роботою на станції. На той час знайти роботу молодому спеціалісту за спеціальністю було неабиякою вдачею. Дякую тату за далекоглядність!

А ще, я безмежно вдячна батьку не тільки за його турботу, любов та поради, а ще й за те, що працюючи на Канівській ГЕС, я зустріла  кохання свого життя - свого майбутнього чоловіка Івана. Він теж працював на Канівській ГЕС. Це ж треба так. Ми з ним були знайомі ще зі шкільних років. Навчались в одній школі (він правда старший від мене на три роки), і не помічали один одного. А тут, працюючи на станції, зустрівшись поглядами, зрозуміли - це кохання. Так гідроенергетика поєднала наші серця.

До речі, його мама також працювала на Канівській ГЕС, а мій дядько та два брати (рідний та двоюрідний) і зараз тут працюють», - розповіла Юлія.

- Так романтично! У Вас родина гідроенергетиків! А чому, все ж таки, здобули другу вищу освіту спеціаліста з обліку і аудиту? Хтось скаже, що бухгалтер - це нудно.

- Так можуть казати тільки ті люди, які не розуміють магію чисел. Ще зі школи моїм улюбленим предметом була математика. Тому я люблю свою роботу, всі ті стовпчики та таблиці, звіти й документи. Хоча ця робота відповідальна й вимагає дуже пильної уваги, але водночас і цікава. В бухгалтерському обліку завжди багато змін та нововведень, і ми повинні постійно слідкувати за ними, розвиваючись в цьому напрямку. Крім того, освітній рівень інженера-гідроенергетика дозволяє мені вирішувати складні питання обліку товарно-матеріальних цінностей в умовах реконструкції і модернізації обладнання станції. А  працювати у дружньому колективі престижного підприємства просто задоволення! 
Та війна внесла свої корективи у наші життя. В інтернеті та на телебаченні з’явилось багато сумних новин, постійні повітряні тривоги з виттям сирен, невизначеність. В усіх, як у дорослих, так і в дітей, по своєму болить відкрита «рана війни». Як дружина і мама я хочу вберегти свою сім’ю від негативу та переживань. Намагаюсь приділяти  більше уваги коханому чоловіку та сину, балую їх чимось смачненьким та підштовхую частіше виходити  на прогулянки у парк. Ми повинні витримати всі випробування, бо мрія у нас одна – перемогти!

Наша сім’я вірить в ЗСУ! Ми українці – незламний і вільний народ! Все буде Україна!» - ділиться Юлія.

З такими жінками, Перемога обов’язково буде за Україною!

Грамотний аудит - запорука успішності підприємтсва

Окрім бухгалтерів своє професійне свято відзначають і аудитори. Ця професія вважається однією з найскладніших, з дуже високим рівнем відповідальності. Про тонкощі та переваги аудиторської діяльності та чому саме обрала такий шлях нам розповіла фахівчиня Департаменту внутрішнього контролю, аудиту та економічної безпеки Валерія Буяло.

Валерія із династії гідроенергетиків. Її бабуся та дідусь були будівничими Київської ГЕС з перших днів будівництва. Працювали в Управлінні правого берега до моменту здачі об'єкта в експлуатацію. Мама Валерії також працює в Укргідроенерго. Тому коли прийшов час обирати справу життя дівчина вступила до Київського національного університету будівництва і архітектури. Після успішного закінчення вузу у 2012 році почала працювати на Київській ГЕС у групі спостереження за гідротехнічними спорудами. У 2013 перейшла у відділ капітального будівництва кошторисником. А вже з 2019 - працює фахівчинею Департаменту внутрішнього контролю, аудиту та економічної безпеки Укргідроенерго. 

«Найголовніші якості для аудитора – це беззаперечно чесність, професіоналізм, доброзичливий підхід, націленість на допомогу, об’єктивність, комунікабельність. Щоб бути хорошим аудитором, необхідно весь час вчитися і розвиватися. 

Мене ця професія привернула своїм різнобічним характером. Це цікава робота, на якій ніколи не буває нудно, яка час від часу вимагає проведення «мозкових штурмів». Для мене особисто великим плюсом стала робота на Київській ГЕС. Адже це дало можливість дізнатись про специфіку та особливості роботи гідроенергетики  зсередини», - розповідає Валерія. - У нас чудовий та дружній колектив. Мої колеги, без перебільшення, стали для мене другою родиною. Ми всі працюємо злагоджено, як один механізм, де кожен виконує свою функцію на відмінно».

Валерія Буяло стверджує, що аудиту не слід боятись, як не варто боятися діагнозу лікаря. Вчасна діагностика проблем із фінансовою звітністю – це вчасно отримана можливість виправити помилки, а в багатьох випадках – і запобігти їм. 

Пресслужба УГЕ 


 

 

Фотогалерея

Поділитися: