Все буде Україна!

Черговий фейк від російських пропагандистів

Черговий фейк від російських пропагандистів

03-07-2023
російські телеграм-канали поширюють фото нібито вцілілої силової установки машинної зали Каховської ГЕС. Пропагандисти запевняють, що знищення греблі відбулося не через вибух зсередини. На думку росіян, міжнародні організації та українська влада про це знають, а тому Україна нібито відмовляється від проведення розслідування. 

Утім, це чергова брехня. На фото помітно лише фрагмент зруйнованої машинної зали. Насправді приміщення машзалу було значно більше, а жовтих воріт та силових установок було більше, ніж дві.

Раніше росіяни опублікували відео з БПЛА, який пролетів через залишки приміщення тієї ж частини машинної зали. На відео чітко видно, що решта зали зруйнована. Інших силових установок також на відео візуально не спостерігається.

росія має відповісти за знищення дамби. На те, що це зробили саме вони вказує доступ до всіх приміщень і галерей саме водозливної греблі та будівлі ГЕС російських військових, наявність у них інженерних креслень ГЕС з радянських часів побудови споруди та підтверджені факти, що з вересня минулого року вони масово завозили вибухівку на об'єкт.

Також о 02:35 та 02:54 6 червня 2023 року сейсмічні датчики в Україні та Румунії зафіксували ознаки потужних вибухів, а очевидці у цьому районі чули потужні вибухи. Американські розвідувальні супутники зафіксували інфрачервоні теплові сигнали, що вказують на вибух. 

Фахівці з гідробудівництва та військові підтверджують, що такого роду руйнації можуть бути спричинені лише підривом зсередини будівлі великої кількості вибухівки.

Нагадаємо, Укргідроенерго разом із проєктним інститутом працюють над проєктом відновлення Каховської ГЕС і приступлять до його реалізації відразу після деокупації. Першим етапом буде зведення перемичок на нижньому та верхньому бʼєфі греблі. Це допоможе осушити майданчик для будівництва,  детально обстежити залишки конструкцій гідровузла, а в подальшому наповнити водосховище завдяки будівництву тимчасової перемички  й розпочати будівництво нової, ще потужнішої ГЕС. 

 Пресслужба Укргідроенерго 

Поділитися: