Все буде Україна!

Чому розвиток гідроенергетики необхідний суспільству

Чому розвиток гідроенергетики необхідний суспільству

02-04-2020
На сьогоднішній день гідроенергетика забезпечує близько 20 % загального світового виробітку електроенергії, що є найбільшим внеском в енергетичну систему серед відновлюваних видів енергії. Пропонуємо вашій увазі 10 фактів, чому подальший розвиток гідроенергетики є важливим для світу.

1. Відновлюване джерело енергії.

Гідроелектростанціями при виробництві електроенергії використовується енергія проточної води, при цьому її кількість не зменшується. Саме тому всі гідроелектростанції, незалежно від розмірів, відповідають концепції відновлюваної енергії.

2. Підтримка інших відновлюваних джерел.

Завдяки своїм накопичувальним резервуарам гідроелектростанції забезпечують незрівнянну експлуатаційну гнучкість, оскільки вони можуть негайно реагувати на коливання попиту на електроенергію. Саме гнучкість та накопичувальна здатність гідроелектростанцій робить їх більш ефективними та економічно вигідними в підтримці використання переривчастих джерел відновлюваної енергії, таких як сонячна або вітрова.

3. Гарантована стабільність енергії та цін.

На відміну від палива або природного газу, водні ресурси не залежать від ринкових коливань. Крім того, вода – це єдине велике відновлюване джерело електроенергії, а співвідношення витрат та вигод, ефективність, гнучкість та надійність сприяють оптимізації використання теплових електростанцій.

4. Забезпечення водою.

Водойми гідроелектростанцій забезпечують мільйони людей питною водою, слугують для водозабезпечення промислових підприємств та посушливих земель. Водосховища захищають водну систему від виснаження та зменшують ризики повеней та посух.

5. Стійкість та надійність енергетичних систем.

Робота енергетичних систем залежить від швидких та гнучких джерел генерації задля задоволення пікових потреб, підтримки рівня напруги в системі та швидкого відновлення електропостачання після відключення. Гідроелектростанції в найкоротший термін можуть включатися на повну потужність та досягати максимального виробітку. Крім того, енергія, вироблена гідроелектростанціями, найшвидше надходить в енергосистему, ніж у будь-якого іншого джерела енергії. Це робить гідроенергетичну систему найпридатнішою для усунення нестачі електроенергії та надання допоміжних послуг, підтримуючи баланс між виробітком та попитом.

6. Внесок у боротьбу зі змінами клімату.

Гідроенергетика запобігає викиду парникових газів, що допомагає уповільнити глобальне потепління. Так, якщо гідроенергію замінити на енергію, що виробляється підприємства теплоенергетики, які працюють на використанні викопного органічного палива, то викид парникових газів дорівнюватиме спалюванню 4,4 млн барелів нафти на день у всьому світі.

7. Покращення якості повітря.

Гідроелектростанції взагалі не виробляють токсичних побічних продуктів та не викидають забруднюючих речовин у повітря, зменшуючи таким чином кількість кислотних дощів та смогів.

8. Внесок у розвиток інфраструктури та економіки.

Гідроенергетика – це технології, якими люди користуються вже не одне століття. Вона відкриває величезний потенціал і є доступною там, де розвиток найбільш необхідний. Гідроенергетика забезпечує виробіток енергії, будівництво доріг, розвиток промисловості, торгівлі тощо, тим самим розвиваючи економіку та покращуючи якість життя в цілому.

9. Чиста та дешева енергія «на сьогодні» і «на завтра».

Будівництво гідроелектростанцій є довгостроковими інвестиціями, оскільки їх середній термін експлуатації становить 50-100 років і вони можуть експлуатуватись різним поколінням. Разом з тим, станції можна легко модернізувати, впроваджуючи новітні технології та витрачаючи мінімальні кошти на їх експлуатацію й обслуговування в подальшому.

10. Основний інструмент сталого розвитку.

Гідроенергетичні екологічно та соціально відповідальні підприємства, що розвиваються, є найкращим внеском в концепцією сталого розвитку. Це означає, що розвиток гідроенергетики по всьому світу на сьогоднішній день відповідає потребам людей та не загрожує спроможності задовольнити потреби майбутніх поколінь.

Джерело: ITAIPU BINACIONAL

Переклад та адаптація Ірина Данилова

Поділитися: