Все буде Україна!

Діалог між енергетиками та екологами триває!

Діалог між енергетиками та екологами триває!

25-05-2018
Фахівці ПрАТ «Укргідроенерго» взяли участь у першому засіданні Української Гідроенергетичної Платформи, яку було створено за ініціативи Всесвітнього фонду природи (WWF).

Основна мета заходу – організація конструктивного діалогу та взаємодії всіх учасників задля досягнення цілей сталого розвитку та «озеленення» гідроенергетики України.

У засіданні взяли участь державні органи, український бізнес, науково-дослідні інститути, активісти-екологи та міжнародні організації для обговорення та визначення стратегічних орієнтирів і умов подальшого розвитку гідроенергетики в Україні.

Кожен виступив із власними пропозиціями щодо покращення системи виробітку електроенергії. Зменшення негативних екологічних наслідків і небезпек пов’язаних із гідроенергетичною сферою, а також розробка відповідного нормативно-правового врегулювання, – були основними темами заходу.

«У сфері ми маємо ряд відкритих питань в аспекті взаємодії гідроенергетики та довкілля і, перш за все, вони стосуються існуючих водосховищ та оцінки реального впливу гідроенергетичних об’єктів на якість водного середовища. В інформаційному просторі переважають необґрунтовані звинувачення в бік галузі, проте досі немає фундаментальної бази та практичних рекомендацій щодо об’єктів гідроенергетики як регуляторів якості води, розподілу водного ресурсу та збалансованого водокористування, особливо піл час дефіциту прісної води», – зауважила під час свого виступу кандидат географічних наук, провідний фахівець Укргідроенерго з питань екології.

Доповідачі виносили на розгляд питання власного сектору відповідальності, проте кожен з них наголошував, що гідроенергетика сьогодні – це гарант безперервного електрозабезпечення і джерело високоманеврових та акумулюючих потужностей, які необхідні для подальшого впровадження таких відновлюваних джерел як сонце та вітер. ГЕС та ГАЕС забезпечують надійну роботу сонячних і вітрових станцій, що дозволить досягти в майбутньому екологічності виробництва та незалежності від іноземного енергозабезпечення. Тому варто розуміти вплив та значимість галузі на потужності країни, передбачати і вирішувати наявні складнощі колективно: гідроенергетичною та екологічною спільнотами.

«Наша основна позиція така: сталий розвиток галузі можливий тільки у тому випадку, коли оцінка впливу гідроенергетичних об’єктів на довкілля буде носити комплексний характер і здійснюватися на основі неупередженого аналізу як негативних, так і позитивних аспектів їхньої експлуатації», – підсумувала фахівець Укргідроенерго.

За підсумками першого засідання було створено робочі групи активістів, що проводитимуть роботу у визначених напрямках та звітуватимуть на наступних зборах Української Гідроенергетичної Платформи.

Поділитися: