Все буде Україна!

Експерти: рекордні рівні води у швейцарських водосховищах можуть стримати ціни на електроенергію в ЄС

Експерти: рекордні рівні води у швейцарських водосховищах можуть стримати ціни на електроенергію в ЄС

23-02-2023
Рекордно високі рівні водойм швейцарських гідроелектростанцій можуть допомогти стримати стрибки цін на європейському ринку електроенергії цієї весни.

Про це повідомляє Montel.

«Через високий рівень води у водосховищах гідроелектростанції повинні працювати більше, ніж в інші роки, оскільки їм потрібно зменшити надлишок води до середини квітня», — зазначив Робін Гірмес з консалтингової компанії Energy Weather.

«Це означає, що дуже дорога пікова електроенергія може виявитися дешевшою, ніж це було б, якби сховища не були настільки добре заповнені», — додав він, акцентувавши увагу на тому, що швейцарські водосховища наразі заповнені на 51,9%, що є найвищим показником з моменту початку обліку в 2013 році.

Операторам необхідно спрацювати водойми приблизно на 10-30% до середини квітня, щоб використати очікуваний у травні приплив через танення снігу.

Ціни на електроенергію в Європі стрімко зросли минулого року на тлі кризи, спровокованої війною росії проти України, причому базовий німецький контракт на найближчий рік зріс до 1050 євро/МВт-год, хоча останнього разу він торгувався на рівні 152,25 євро/МВт-год. Його швейцарський аналог востаннє був прив’язаний до 177,31 євро/МВт-год.

Війна викликала побоювання з приводу скорочень поставок енергоносіїв у Європу через обмеження постачання російського газу. Зважаючи на це, Швейцарія погодилася з тим, що оператори накопичувачів електроенергії повинні зберігати резерв у 400 ГВт-год у водосховищах до середини травня, щоб запобігти можливому дефіциту електроенергії.

«Через очікувану напружену ситуацію з постачанням енергоресурсів взимку, восени для виробництва електроенергії використовувалося менше води», - зазначив Ноель Грабер, представник компанії Axpo, найбільшого оператора гідроелектростанцій у Швейцарії, додавши, що до надлишку води додалася «дуже м’яка зима».

У 2021 році внутрішнє споживання електроенергії в Швейцарії становило 58 ТВт-год.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Вloomberg

Поділитися: