Все буде Україна!

Фахівець Укргідроенерго отримала премію Президента України для молодих вчених

Фахівець Укргідроенерго отримала премію Президента України для молодих вчених

09-01-2018
Робота «Алгоритми цілісної оцінки річкових та лиманних екосистем України» кандидата географічних наук, провідного фахівця ПрАТ «Укргідроенерго» Оксани Гуляєвої здобула премію Президента України.

Відповідний указ Президент України Петро Порошенко підписав 29 грудня 2017 року. На підставі подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки П. Порошенко постановив присудити премію близько 90 молодим вченим, серед яких і Оксана Гуляєва.

«Це була колективна робота, – розповідає О.Гуляєва. – Ми у співпраці з представниками Інституту гідробіології та Інституту морської біології НАН України торкнулися важливого й актуального питання розвитку гідроекології як науки в Україні. Зокрема це дало змогу розробити нові підходи до збереження і раціонального використання лиманних та річкових екосистем і в подальшому впровадити їх у практику».

Цикл робіт ґрунтується на 105 статтях, 46 з яких опубліковано у спеціалізованих виданнях, включаючи міжнародні, а також на 2 монографіях.

«Власне мої дослідження дозволяють прогнозувати  стан водних екосистем під час реконструкції та будівництва гідроелектростанцій, а також  встановлювати екологічні вимоги для оптимізації їх експлуатації»,  – зазначила лауреат премії Президента України.

Також О.Гуляєва підкреслила:

«Більшість напрацювань ми плануємо використати на практиці. Відтак, впроваджуючи екологічну політику найбільшої гідрогенеруючої компанії України ПрАТ «Укргідроенерго», ми застосуємо підходи до збереження і раціонального використання річкових екосистем. Це дасть нам, як компанії, можливість покращити екологічний стан річок України, зокрема Дністра та Дніпра».  

Поділитися: