Все буде Україна!

Ігор Сирота: Гідроенергетики з гідністю підсумовують важкий рік

Ігор Сирота: Гідроенергетики з гідністю підсумовують важкий рік

30-12-2022
Добігає кінця 2022 рік – рік серйозних викликів, які постали перед всіма сферами життя країни, зокрема, й енергетичною. Нині увага всього світу прикута до масованих ракетних атак на енергетичні об’єкти України. Міста та села залишаються знеструмленими. Та попри всі складнощі, у короткі терміни в домівки українців повертається світло. Укргідроенерго продовжує успішно виконувати одне зі своїх головних завдань – покриття пікових навантажень та балансує об’єднану енергосистему держави. Про те, яким був цей рік для компанії розповідає генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

- Ігоре Григоровичу, яких основних показників вдалося досягти компанії за результатами роботи 2022 року?
- Перед російським вторгненням Україна повністю від’єдналася від енергосистем Росії та Білорусі, а вже 16 березня ОЕС України успішно пройшла синхронізацію з європейською енергомережею ENTSO-E та почала працювати у тестовому режимі. Вихід на європейський ринок відкриває перед гідроенергетиками нові експортні перспективи.
Всі фінансові зобов’язання, які були заплановані, ми виконуємо.
Переконаний, що за результатами року Укргідроенерго стала однією з компаній, які сплатили до бюджету найбільшу суму податків.
Ті кошти, які у нас залишаються, ми спрямовуємо на поточні та капітальні ремонти обладнання, безпеку та надійність експлуатації гідроспоруд.
Основне завдання – забезпечення енергосистеми балансуючим та аварійним резервом. Саме тому від весни ми не експортуємо нашу електроенергію. Зараз нам важливіше тримати резерв потужності для України.
Ця зима складна та непередбачувана. Ми підготували максимальну кількість наших агрегатів до роботи в осінньо-зимовий період.
У ці непрості часи надзвичайно важливим є забезпечення стабільного функціонування наших підприємств. Перебудова економіки під нові реалії має стати визначальним чинником для подальшого розвитку та піднесення України. Усвідомлюючи це, ми оперативно переналаштували бізнес-процеси та адаптувалися до вимог часу, продовжуючи наповнювати державний бюджет податками та іншими обов’язковими платежами. Адже ми розуміємо: в нинішніх реаліях економічний фронт надзвичайно значущий для країни та є вагомою підтримкою для наших захисників.
У кожному регіоні присутності ми облаштували «Острівці тепла та світла». Де кожен може зігрітися, набрати гарячої води та підзарядити гаджети.
- Яку роль гідроенергетика відіграє в подоланні кризових явищ в енергетиці, спричинених масованими ракетними обстрілами?

Сьогодні кожен з нас усвідомив значення гідроенергетики. Всі розуміли, що це велика складова економіки. Але ніхто не міг відчути, наскільки вона важлива для кожного з нас.
На мою думку, саме енергетика відіграє значну роль у житті кожного.
Я пишаюсь своїми співробітниками. Вони не дивлячись на складну ситуацію у нашій країні продовжують гідно працювати. І мені вдвічі приємніше, що вони розуміють, наскільки це сьогодні важливо для всіх нас. В таких випадках люди згуртовуються, і ми згуртувалися як нація енергетиків. Дякую Богу, що після такої великої кількості масованих атак всі залишилися живі. Все зруйноване ми обов’язково відбудуємо.
- На якому етапі перебуває реалізація перспективних проєктів компанії, зокрема будівництва ІІІ черги Дністровської ГАЕС?
-
Наприкінці поточного року ми починаємо будівництво третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів. Вже побудовані дві черги станції, загальною потужністю 1296 МВт в генераторному режимі. Потужність третьої черги складе 972 МВт.
В жовтні підписали контракти з «Українські енергетичні машини» та Консорціумом «Укргідроенергобуд».
- Які перспективи реалізації проєкту будівництва Energy storage на станціях компанії?
-
Виклики спонукають до пошуку нових нестандартних шляхів розв’язання проблем, до інноваційних підходів і являються поштовхом до розвитку.
У найближчому майбутньому на станціях Укргідроенерго ми маємо намір реалізувати проєкт з будівництва систем накопичення енергії, який стане найбільшим у Європі. Це дозволить нам ще краще балансувати енергосистему. Наразі проводиться закупівля на розробку техніко- економічного обґрунтування і до кінця 2024 року ми маємо завершити цей проєкт.
Ми підписали Меморандум про взаєморозуміння між найбільшою гідроенергетичною компанією країни, німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва «зеленого» водню в Україні.
До речі, пілотний проєкт плануємо реалізувати за власні кошти на Дніпровській ГЕС потужністю 1 МВт.
- Чи відчуває сьогодні компанія дефіцит кадрів. Які соціальні програми діють для співробітників Укргідроенерго зараз? Що було впроваджено у зв’язку з повномасштабним вторгненням?
-
Проблем з кадрами у нас немає. Нам вдалося втримати людей. Щойно почалася війна, на нараді я сказав, що ми маємо працювати. Може, мене тоді не всі зрозуміли – про що він говорить, коли всі тікають. Але зупинити роботу – це за мить, а відновити потім дуже складно. Ми тоді, щоб підтримати наших співробітників виплатили по три оклади. Ті, хто виїхав за кордон, мали можливість дистанційно працювати. Згодом, коли законом заборонили дистанційну роботу з-за кордону на таких підприємствах, більшість повернулася.
Ми вчасно сплачуємо заробітну плату, ми даємо премії працівникам, які цього заслуговують. Я горджуся тим, що маю можливість бути керівником такої компанії.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: