Все буде Україна!

Ігор Сирота: «Ми робимо все від нас залежне, аби у ці темні часи в оселях українців було світло»

Ігор Сирота: «Ми робимо все від нас залежне, аби у ці темні часи в оселях українців було світло»

02-03-2023
Починаючи з жовтня, українська енергетична система зазнала ударів російськими ракетами та дронами. На початку численних атак саме по об'єктах критичної інфраструктури експерти говорили про ймовірність блекаутів, під час яких Україна могла б залишитися без світла, води й тепла. Однак українська енергосистема витримала.  Сприяла цьому в першу чергу злагодженість дій енергетиків, допомога з обладнанням від іноземних партнерів та навіть природа.

Вчора представники провідних енергокомпаній України взяли участь в розширеній нараді, ініційованій  Президентом України Володимиром Зеленським, щодо поточної ситуації в енергосистемі. Також було обговорено ряд важливих питань стосовно нагальних завдань для завершення опалювального  сезону та підготовки до наступного. 

«Цю зиму пройдено. Вона була дуже складною, і цю складність відчув без перебільшення кожен українець. Але все ж ми змогли забезпечити Україну енергією й теплом. Так, загроза для енергосистеми зберігається. Але й робота заради енергосистеми триває. Бачимо ризики – знайдемо реагування», - підсумував Володимир Зеленський. 

Україна виграла битву не лише  за тепло, але й за світло. 

«Ще з літа ми розуміли, що попереду дуже складний осінньо-зимовий період. І як би ми не готувалися, все одно дуже важко було передбачити, що на нас чекає. І ця зима була, з одного боку, надскладним випробуванням, а з іншого – досвідом, якого на сьогодні не має жодна інша країна.

Внаслідок ракетних ударів та окупації Каховської ГЕС сумарно втрачено 2069 МВт встановленої  потужності гідрогенерації. Ми відразу розпочали  відновлювати нашу інфраструктуру. На сьогодні маємо відновити ще 1500 МВт. Для цього необхідно акумулювати значні кошти, щоб за цей та наступний рік повернути втрачені потужності. 
Попри все ми тримаємось та продовжуємо забезпечувати енергетичну систему України балансуючими потужностями. 
Навіть природа на нашому боці. Цьогорічний аномальний зимовий паводок допоміг контролювати ситуацію. Ми робимо все від нас залежне, аби у ці темні часи в оселях українців було світло», - підкреслює генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота. 

Нагадаємо, вже 19 днів поспіль завдяки героїчній роботі енергетиків в енергосистемі України немає дефіциту потужності. 

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: