Все буде Україна!

Ігор Сирота: Підрив Каховської ГЕС та дамби привів до катастрофічного стану справ в містах, які отримують воду з Каховського водосховища

Ігор Сирота: Підрив Каховської ГЕС та дамби привів до катастрофічного стану справ в містах, які отримують воду з Каховського водосховища

14-06-2023
Зараз продовжується спрацювання водосховища і це призводить до різкого падіння води в Дніпропетровський, Миколаївській, Запорізькій областях.

Про це сьогодні заявив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота під час зустрічі з членами Європейської бізнес асоціації.

«Зараз рівень води в районі Каховської ГЕС знаходиться орієнтовно між 7 та 8 метрами (за балтійською системою) і продовжує знижуватися, а ширина водосховища скоротилась з більш ніж 3 км до 1,2 км. Ми сподіваємось, що нижня частина дамби не зруйнована. В такому випадку вода може залишитися на рівні 6-7 метрів.

Також негативно на екологічну ситуацію  вплинуло і пошкодження обладнання станції. 450 тонн масла вилилося в річку з пошкоджених вибухом трансформаторів та силового обладнання.

Після паводку та відновлення цілісності дамби можна буде очікувати підняття рівня до 12,7 метра, що дасть можливість відновити водозабір міст. А будівництво нової перемички та демонтаж залишків Каховської ГЕС може розпочатися одразу після деокупації території та зайняти до року», - зазначив Ігор Сирота.

Наразі Укргідроенерго разом з проєктним інститутом розробляє проєкт перемички  для перекриття та відновлення Каховського водосховища. Також перемичка дасть змогу осушити територію навколо залишків гідроспоруд та провести експертизу. В подальшому демонтувати зруйновані споруди та розпочати відновлення станції.  Також пріорітетом є відновлення транспортного сполучення між правим та лівим берегом Дніпра.

Проєкт має бути готовий за декілька тижнів. А до його реалізації Укргідроенерго зможе приступити одразу після деокупації регіону.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: