Все буде Україна!

IRENA: Попри енергетичну кризу досягнуто рекордного зростання відновлюваної енергетики

IRENA: Попри енергетичну кризу досягнуто рекордного зростання відновлюваної енергетики

29-03-2023
На кінець 2022 року світова потужність відновлюваної енергетики сягнула 3372 ГВт, збільшившись на рекордні 295 ГВт, або на 9,6 %.

Статистика відновлюваних потужностей 2023 року, опублікована Міжнародною агенцією з відновлюваної енергетики (IRENA), показує, що ВДЕ продовжують зростати рекордними темпами, незважаючи на глобальну невизначеність та підтверджуючи тенденцію до скорочення виробництва електроенергії з викопних видів палива.

«Це тривале рекордне зростання свідчить про стійкість відновлюваної енергетики в умовах затяжної енергетичної кризи», - зазначив генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера. «Сильні економічні аргументи на користь відновлюваної енергетики в поєднанні зі сприятливою політикою підтримують тенденцію до зростання її частки в глобальному енергетичному балансі з року в рік. Але щорічне збільшення потужностей відновлюваної енергетики має зрости втричі порівняно з нинішнім рівнем до 2030 року, якщо ми хочемо залишитися на шляху обмеження глобального потепління до 1,5°C».

Хоч багато країн збільшили свої потужності відновлюваної енергетики у 2022 році, значне зростання ВДЕ стабільно зосереджене в декількох країнах і регіонах, таких як Азія, США та Європа. Дані IRENA показують, що майже половина всіх нових потужностей у 2022 році були додані в Азії. Найбільший внесок зробив Китай, додавши 141 ГВт до нових потужностей на континенті.

Відновлювані джерела енергії в Європі та Північній Америці зросли на 57,3 ГВт та 29,1 ГВт відповідно. Африка продовжувала стабільно зростати, збільшивши потужність на 2,7 ГВт, що дещо перевищує минулорічний показник. Океанія продовжила своє зростання, збільшивши потужність на 5,2 ГВт, а Південна Америка продовжила висхідну тенденцію, збільшивши потужність на 18,2 ГВт. На Близькому Сході зафіксовано найвищий за всю історію приріст потужностей ВДЕ: у 2022 році введено в експлуатацію 3,2 ГВт нових потужностей, що на 12,8 відсотка більше позаминулорічного показника.

Ла Камера додав: «Оскільки очікується зростання попиту на енергію в багатьох регіонах світу, енергетичний перехід вимагає кардинальних змін, які забезпечать стратегічний крок, що виходить за рамки декарбонізації. Будь-яке розширення нових невідновлюваних потужностей у світлі останніх глобальних подій має бути пов'язане із зусиллями, спрямованими на прискорення енергетичного переходу, щоб зробити систему інклюзивною та стійкою до зміни клімату».

Хоча на гідроенергетику припадає найбільша частка світових потужностей відновлюваної енергетики - 1250 ГВт, сонячна та вітрова енергетика продовжують домінувати серед нових генеруючих потужностей. Разом обидві технології склали 90 відсотків усіх нових потужностей відновлюваної енергетики у 2022 році. Сонячна енергетика лідирувала з 22% приросту, за нею слідувала вітроенергетика, яка збільшила свою генеруючу потужність на 9%.

Основні технологічні моменти:

Гідроенергетика: Потужність відновлюваної гідроенергетики зросла на 21 ГВт (+2%), що відповідає показникам останніх років.

Вітроенергетика: Зі зростанням на 75 ГВт (+9%) у 2022 році ріст вітроенергетики продовжив сповільнюватися порівняно з попередніми двома роками.

Сонячна енергетика: Майже весь приріст сонячної енергії у 2022 році припав на сонячну фотоелектричну енергетику, яка збільшилася на 191 ГВт.

Біоенергетика: Зростання дещо сповільнилося у 2022 році (+7,6 ГВт порівняно з +8,1 ГВт у 2021 році).

Геотермальна енергія: Геотермальна енергія зросла на дуже скромні 181 МВт.

Позамережева електроенергія: У 2022 році потужність зросла на 1 237 МВт (+11%) і досягла 12,4 ГВт.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: GTM

Поділитися: