Все буде Україна!

Каховська ГЕС не могла зруйнуватися від удару, нанесеного ззовні

Каховська ГЕС не могла зруйнуватися від удару, нанесеного ззовні

08-06-2023
Заступник технічного директора - Головний інженер проєкту ПРаТ «УКРГІДРОПРОЕКТ» Микола Калінін про підрив Каховської ГЕС.

Від моменту окупації на Каховській греблі були зруйновані три прольоти водозливної греблі із частковим пошкодженням затворів, і вони частково пропускали воду. Ми повністю виключаємо, що причиною руйнації став зовнішній удар, оскільки Каховська ГЕС була спроєктована і побудована так, щоб витримати ядерний удар.

Припускаю, що це мало бути кілька одночасних потужних вибухів зсередини. 

Скоріш за все була замінована сама гребля та будівля ГЕС, де встановлені гідроагрегати. Ще раз наголошую - заміновано зсередини.

Не виключаю, що окупантів консультували, де саме потрібно закласти вибухівку, робітники російської енергетичної структури, які там працювали. 

Стосовно того, що не було чути потужного вибуху пояснюється тим, що вибухівку заклали в глибині будівлі ГЕС у внутрішніх приміщеннях, нижче рівня води».

Нагадаємо, нині Укргідроенерго спільно з проєктним інститутом ПРАТ «УКРГІДРОПРОЕКТ» опрацьовує проєкт зведення перемички (перекриття) Каховського водосховища для відновлення рівня води до проєктної позначки до підриву. Це необхідно для забезпечення людей водою. Також готується перелік першочергових завдань та робіт з будівництва Каховської ГЕС після деокупації на тому ж місці.

Фото - МАХАR

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: