Все буде Україна!

Кам’янському – 271! Як Середньодніпровська ГЕС вплинула на розвиток міста

Кам’янському – 271! Як Середньодніпровська ГЕС вплинула на розвиток міста

17-09-2021
Місто славетної трудової історії, місто гідроенергетиків, металургів та хіміків, місто, де створюється промислова потужність країни - Кам'янське святкує 271- річницю з дня заснування.

Село Кам'янське вперше згадується у 1750-му році у зв'язку з будівництвом церкви. Назва походить від слова «камінь», оскільки в ті часи береги Дніпра були кам'янистими. У 1880-х роках, після спорудження Катерининської залізниці, у Кам'янському починає розвиватися промисловість.

У 1887 році в місті побудовано Дніпровський металургійний комбінат, який наразі входить до шести найбільших металургійних виробництв України.

 В 1917 році постановою Тимчасового уряду село Кам’янське було зведено у ранг міста.

Упродовж 20-30 рр ХХ ст. у місті збудовано декілька потужних промислових підприємств: вагонобудівний, коксохімічний та цементний заводи. У 1935 році у Кам’янському почав курсувати перший трамвай.

Одним із головніших  чинників соціально-економічного розвитку Кам'янського можна вважати початок будівництва  в  1956 році Середньодніпровської ГЕС з величезним водосховищем, що остаточно закріпило перетворення  Кам'янського на вузловий транспортний центр, який знаходився на перетині транспортних потоків. Саме з появою греблі Середньодніпровської ГЕС, де були прокладені автошлях та залізнична колія, з’явилася можливість освоєння лівобережжя міста.

1960 рік

«Середньодніпровська ГЕС є ключовим підприємством, яке сприяло розвитку Кам’янського. Старт будівництва станції було дано в середині 50-х років минулого століття. У різні роки у її спорудженні брали участь від трьох до майже шести тисяч осіб. Зведення дамби дозволило поєднати обидва береги міста. Цей фактор зіграв важливу роль в прийнятті рішення про те, в якому напрямку розвиватиметься житлова забудова Кам’янського у майбутньому. До речі, це була єдина транспортна артерія, яка поєднувала право- та лівобережжя аж до 1994 року», - зазначає майстер гідромашинного цеху Середньодніпровської ГЕС Роман Зирянов.

Одночасно з розбудовою ГЕС, розпочалося зведення селища для гідробудівельників та працівників ГЕС, яке отримало назву Дніпробуд. У новому житловому районі міста було зведено та здано в експлуатацію 42,5 тис. м² житла. Побудовано дві школи на 1500 учнів, лікарню, дитячі садки та ясла, клуб, пошту, кафе, стадіон та магазини. Висаджено сотні дерев, кущів та квітів.

«Безперечно, зведення Середньодніпровської ГЕС дало потужний стимул для подальшого інтенсивного розвитку Кам’янського. Та, перш за все, спорудження станції забезпечило використання гідроресурсів дільниці Дніпра між Кременчуцькою та Дніпровською ГЕС. Середньодніпровське водосховище є базою для водозабезпечення міста і промислових підприємств та зрошення прилеглих земель Дніпровщини. Все це робить Середньодніпровську ГЕС стратегічним об’єктом державного значення», - зауважує начальник зміни станції Костянтин Потапов.

Середньодніпровська ГЕС

Вже більш ніж півсторіччя Середньодніпровська ГЕС, як і інші гідроелектростанції Дніпровського каскаду, стоїть на варті енергетичної незалежності України. За ці роки станція змінилась як ззовні, так і зсередини. Все морально застаріле основне та допоміжне обладнання замінено новим. Наразі на об’єкті триває другий етап реконструкції, результатом якого стане  збільшення встановленої потужності ГЕС, яка забезпечуватиме аварійну резервність та маневреність енергетичної системи України.

Середньодніпровська ГЕС – осередок розвитку Кам’янського. За підсумками першого півріччя 2021 року  станцією вироблено 584 млн кВт електроенергії, до місцевого бюджету сплачено 25,7 млн грн.  

«Сьогодні без гідроенергетики важко уявити стабільне функціонування паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунальної сфери та цілих галузей економіки. Адже саме завдяки роботі гідроелектростанцій забезпечується   покриття пікових навантажень,  регулювання частоти та потужності мережі, а також мобільний аварійний резерв в Об’єднаній енергосистемі України. Переконаний: станція й надалі виконуватиме взяті  на себе зобов’язання, забезпечуючи енергетичну стабільність держави», - зазначає директор філії «Середньодніпровська ГЕС» Вадим Медьєши.

колектив

На разі колектив ГЕС бере активну участь у житті рідного міста, приділяючи значну увагу соціальним та екологічним аспектам. Гідроенергетики щороку проводять акції з прибирання узбережжя р. Дніпро, висадження дерев та кущів на лівому березі міста. Співробітники станції активно долучаються до участі в благодійних та соціальних заходах, допомагаючи дитячим будинкам, зоозахисним організаціям та здаючи кров на потреби містян. Крім того, з метою заохочення молоді до вивчення технічних наук і ознайомлення з перспективами розвитку гідроенергетики, на станції постійно проводяться екскурсії для всіх охочих.

Середньодніпровська ГЕС і надалі працюватиме на благо країни та міста, а також підтримуватиме ініціативи кам’янчан щодо покращення інфраструктури та умов проживання в рідному Кам’янську.

 

 

 

 

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Читайте також: 

6 цікавих фактів про Середньодніпровську ГЕС

 На Середньодніпровській ГЕС триває реконструкція гідроагрегатів

Середньодніпровська ГЕС отримала новий сучасний трансформатор

Поділитися: