Все буде Україна!

6 цікавих фактів про Середньодніпровську ГЕС

6 цікавих фактів про Середньодніпровську ГЕС

05-05-2021
Середньодніпровська ГЕС у м. Кам’янському є четвертою сходинкою Дніпровського каскаду. Станція бере участь у забезпеченні покриття пікових навантажень, регулюванні частоти та потужності, забезпечує мобільний аварійний резерв в об’єднаній енергосистемі України. Пропонуємо вашій увазі 6 цікавих фактів про гідроелектростанцію.

Факт 1. Рекордні терміни будівництва.

Будівництво ГЕС було розпочато в липні 1956 року та тривало до кінця 1963 року, тобто ГЕС побудована у рекордно короткий термін - 7,5 років.

Факт 2. Станція обладнана найбільшими робочими колесами в Україні.

На Середньодніпровській ГЕС встановлено 8 гідроагрегатів з діаметром робочого колеса 9,3 м. За габаритами ці робочі колеса (поворотно-лопатеві) є найбільшими в Україні.

Факт 3. Будівля ГЕС зведена без машинної зали.

Будівля ГЕС, довжиною 228 м, зведена без машинної зали. Гідроагрегати знаходяться в бетонних кожухах, над кожним з гідроагрегатів встановлений металевий ковпак.

Факт 4. Ергономічне розташування обладнання ГЕС.

Силові трансформатори відкритого розподільчого пристрою, на відміну від інших гідроелектростанцій, знаходиться біля фасадної сторони будівлі ГЕС. Відтак все обладнання постійно знаходиться в полі зору співробітників станції для контролю за їх роботою.

Факт 5. Єдина ГЕС в Україні, що працює у базовому режимі протягом року.

Характерною рисою робочого режиму Середньодніпровської ГЕС є необхідність залишати у роботі як мінімум один агрегат. Станція забезпечує постійні попуски у нижній б'єф не менш ніж 400 м3/c, відповідно до екологічних умов м. Дніпро.

Факт 6. Середньодніпровська ГЕС єдина в Укргідроенерго, яка має позитивну висоту відсмоктування гідротурбін.

Тобто, коли агрегати не працюють – робоче колесо знаходиться в повітрі, а не у воді. У зв’язку з цим, для забезпечення режиму синхронного компенсатора не потрібно компресорних установок для подачі повітря під кришку турбіни.

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Читайте також:

5 міфів про Київську ГЕС 

Вісім цікавих фактів про Канівську ГЕС

Поділитися: