В Укргідроенерго на всіх філіях є їдальні, які забезпечують одну з важливих життєвих потреб людини – харчування. Для того, щоб процес приготування їжі був злагодженим в їдальні є завідувачі виробництва. В ресторанах їх називають шеф-кухарі.
Про специфіку та особливості цієї роботи, а також про свій професійний досвід розповіла Лідія Шевчук, яка більше 30 років працює у сфері громадського харчування і 11 років обіймає посаду завідувачки їдальні на Каховській ГЕС.
- Лідіє, відомо, що Ви фахівець своєї справи, розкажіть де здобували знання?
- Мені пощастило народитись у великій працьовитій родині в селищі Дудчани Нововоронцовського району, що на Херсонщині. У батьків нас 5-ро дітей і 14 онуків. Я - найменша дитина і змалечку допомагала готувати на всю родину. Мені це дуже подобалось і коли стало питання вибору професії, я не вагаючись обрала справу життя.
Школу я закінчила відмінно, тому без конкурсу вступила до Херсонського технікуму радянської торгівлі на спеціальність технолог приготування їжі, де на одне місце було 6 бажаючих. Це був престижний навчальний заклад і знання які я отримала під час навчання допомогли в подальшій кар’єрі.
- Теорія це звісно добре, а де відточували вміння і розкривали талант харчового мистецтва?
- Ще під час навчання практику проходили в найкращих закладах харчування Херсону та популярному міжнародному дитячому таборі «Артек», ми тоді готували відразу на 1300 дітей. Пам’ятаю, як гаряче і цікаво було освоювати технологію приготування їжі в таких об’ємах. Вже тоді знадобились знання з математики, адже в їдальнях все готується за нормами і рецептами. В колективі кухарів моя комунікабельність і уважність стали в нагоді.
Після закінчення технікуму, молодим фахівцем, по-розподілу, я приїхала в Нову Каховку працювати кухарем 4-го розряду в найкращому закладі харчування міста «Небіт-Даг». Саме там я здобула навички у приготуванні складних страв і їх оздобленні. Потім працювала шеф-кухарем в найкращому ресторані міста «Зодіак», де готували вишукані банкети для весіль, ювілеїв і поважних гостей міста. Цей багаторічний досвід розкрив мій талант в оформленні страв – я полюбляю це робити найбільше, адже можна проявляти фантазію і творчі здібності. Приготування їжі – це мистецтво, я в цьому впевнена!
- На гідроелектростанції інша специфіка, розкажіть про неї.
- Так, в нашій справі існує специфіка, в залежності від орієнтації закладу. На Каховській ГЕС – це їдальня, для харчування співробітників станції і підрядних організацій. Тут дуже комфортно працювати. Обладнання та інвентар на кухні відповідає сучасним вимогам і стандартам, що значно полегшує якісно та безпечно готувати будь-які страви. Готуємо зазвичай обідні страви, а в інший час працюємо, як буфет де можна попити кави, або чаю зі смаколиками. Їдальня розташована на території зимового саду і має свою неповторну атмосферу, де приємно споживати їжу.
- Що входить у ваші обов’язки і як проходять робочі будні?
- В моєму підпорядкуванні є два кухарі – вони майстри смачної випічки, гарячих і холодних страв. Я розподіляю їх обов’язки, видаю продукти, слідкую за дотриманням технології приготування та санітарних вимог і правил техніки безпеки. Ми працюємо вже багато років разом і знаємо в кого що виходить краще. Наприклад, у Ані добре виходить працювати з тістом, тому зранку вона замішує опару, щоб випекти здобу, яку полюбляють всі працівники ГЕС. Разом ми робимо заготовки, смажимо, варимо і нарізаємо і можемо заміняти одна одну на будь-якій ділянці.
Як керівник, я маю все продумати і спланувати наперед, подбати про наявність продуктів, а це калькуляції і прорахунки, робота з постачальниками. Все це важливо для того щоб приготувати смачно. На кожен день складаю меню, а кількість страв і асортимент залежить від попередньої заявки, яка формується за кількістю бажаючих пообідати. Все готуються на один день і завжди декілька страв на вибір.
- Введення карантинних обмежень вплинуло на вашу роботу? Каховська ГЕС знаходиться за межами міста і багато працівників харчуються в їдальні, як організували роботу в цей період?
- Для забезпечення санітарних вимог, під час карантину довелось обмежити кількість посадкових місць в їдальні, вводили одноразовий посуд, змінили графік роботи, готуємо здебільшого на виніс. В їдальні встановили апарат для безготівкового розрахунку. Більш популярними стали пиріжки і булочки, Крім основних страв, ми готуємо напівфабрикати - людям подобаються пельмені, вареники і млинці.
Під час розмови про улюблену справу життя в Лідії сяють очі і посмішка не сходить з обличчя. Розповідає, що за роки роботи траплялися складні замовлення і страви, але завжди все виходило, тому як не боялася, бралася і робила, експерементувала і дотримувалась технології. Цьому навчала всіх підлеглих кухарів на протязі кар’єри. Звісно, головний інгредієнт, який робить будь-яку страву смачною – це гарний настрій і любов. А найкраща нагорода за це – вдячні відвідувачі, колеги і родина.
«Я радію, коли бачу, що моя праця робить людей щасливішими», – зізнається Лідія.
6 травня Лідія Шевчук відзначає ювілейний 55 день народження. В цей день увесь колектив компанії щиро вітає ювілярку і бажає міцного здоров’я, довгих та щасливих років життя. Нехай у Вашому домі панує любов, довіра та злагода, а в серці живе гармонія та натхнення. Круговерті позитивних емоцій Вам кожного дня, невичерпної енергії та бадьорості, щирої підтримки колег, друзів та рідних! Смачних страв і вдячних відвідувачів.
Пресслужба Каховської ГЕС
- 207