Все буде Україна!

5 міфів про Київську ГЕС

5 міфів про Київську ГЕС

30-03-2020
Київська ГЕС є однією з найбільших та найскладніших інженерних споруд Київського регіону, що викликає великий інтерес як у засобів масової інформації, так і у мешканців столичного регіону. Час від часу в інформаційному просторі з’являються повідомлення, що Київська ГЕС може становити загрозу для міста Києва. Отже, давайте розберемось що є міфом, а що - фактом.

Міф 1: Київ затопить через прорив греблі Київської ГЕС.

Реальність: Кожні 5 років всі споруди станції перевіряє Міжвідомча комісія, яка проводить комплексне обстеження і надає висновки щодо стану гідротехнічних споруд та механічного обладнання станцій. Таке обстеження Київської ГЕС було проведено у 2019 році. За його результатами  гідротехнічні споруди та обладнання Київської ГЕС знаходяться в працездатному стані, відповідають вимогам проекту і можуть виконувати своє функціональне призначення.

Міф 2: Київська ГЕС забруднює воду.

Реальність: За період з 1996 по 2013 роки в рамках реалізації проекту реконструкції всіх Дніпровських ГЕС, на Київській ГЕС виконано реконструкцію всіх 20-ти гідроагрегатів. Результатом проведення реконструкції є встановлення нових екологічно чистих гідротурбін, що зменшують потрапляння турбінного мастила у води  річки Дніпро.

Міф 3: Гребля Київської ГЕС наносить шкоду екології  міста Києва.

Реальність: Київська ГЕС підвищує ефективність управління водними ресурсами та розподілом річкового стоку. На станції планується впровадження проєкту аерації води, що позитивно впливатиме на концентрацію кисню у воді.

Міф 4: Ніхто не слідкує за станом греблі Київської ГЕС.

Реальність: Постійний нагляд за станом Київської ГЕС виконують спеціалісти дільниці спостережень та контролю за гідротехнічними спорудами. Крім того, всі споруди Київської ГЕС обладнані «Автоматизованою системою контролю безпеки гідротехнічних споруд», яка забезпечує цілодобовий безперервний контроль основних показників стану гідротехнічних споруд станції. Це забезпечує своєчасне виявлення будь-яких передумов зміни стану споруд та дозволяє запобігти  виникненню аварій. Додатково за станом підводної частини станції слідкують водолази. Окрім цього, Київська ГЕС є одним зі стратегічних об'єктів критичної інфраструктури, яка цілодобово охороняється воєнізованою охороною.

Міф 5:10-метрова хвиля «змиє» Оболонь, Русанівку, Осокорки та Позняки

Реальність: Побудова греблі і водосховища якраз і покликана стримувати велику воду і регулювати її хід, тому завдяки цим спорудам країна сьогодні може спати спокійно і без побоювань.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: