Все буде Україна!

Вісім цікавих фактів про Канівську ГЕС

Вісім цікавих фактів про Канівську ГЕС

18-06-2020
Канівська ГЕС знаходиться на заплаві правого берега Дніпра біля північної околиці міста Канева і є другою сходинкою Дніпровського каскаду. Пропонуємо вашій увазі декілька цікавих фактів про один із найважливіших об’єктів української гідроенергетики потужністю майже 500 МВт – Канівську ГЕС.

Факт 1: Канівська ГЕС – експериментальна лабораторія

Канівську ГЕС справедливо називали експериментальною лабораторією, оскільки при плануванні та будівництві електростанції багато робіт здійснено вперше. Так, на станції вперше використали особливої конструкції плити для водовідбійних стінок та панельні збірні щити для омонолічування. Окрім того, на Канівській ГЕС вперше застосували збірний залізобетон, земснаряди та насосну станцію для затоплення «котловану».

Факт 2: Канівська ГЕС змінила русло Дніпра

Вперше у світовій практиці було перекрито величезну річку безбанкетним, тобто намивним способом. Так, 25 вересня 1972 року о 7:30 год Дніпро потік по новому руслу.

Факт 3: Будівництво станції було багатонаціональним

Створення Канівського гідровузла – яскравий приклад інтернаціонального співробітництва: у спорудженні станції брали участь 17 національностей.

Факт 4: За будівництво ГЕС змагалися!

У 1971 році комсомольці «Дніпробуду» виступили ініціаторами двомісячника щодо збирання металобрухту на першу турбіну Канівської ГЕС. Дніпробудівці організували змагання між молодіжними колективами за право взяти участь у перекритті русла Дніпра та за право на монтаж першого агрегату гідроелектростанції.

Факт 5: На станції знайдено послання з минулого

У 1970 році під час виконання земляних робіт на будівництві гідроелектростанції знайдено пляшку із вкладеним в неї листом. Записка була датована 1941 роком, якраз в той час на території Канева велися запеклі бої з німецькими загарбниками. У посланні своїй дружині боєць Олександр Феофанович Грицик звертався з проханням до того, хто знайде цю пляшку, відправити лист за адресою, що і було виконано через двадцять дев'ять років. Виявилося, що лист отримав сам Грицик, якого було поранено під час боїв, але, на щастя, в полон він не потрапив. Згодом Олександр Грицик приїздив на будівництво ГЕС та відвідав ті місця, де воював, захищаючи залізничний міст в Каневі. За його побажанням, записка-лист зберігається в музеї Т.Г. Шевченка.

Канів

Факт 6: Канівська ГЕС схожа як сестра на Київську

За природними особливостями, схемою компоновки споруд гідровузла, конструкцією основних споруд та електромеханічним й допоміжним обладнанням Канівська ГЕС ніби рідна сестра схожа на Київську ГЕС. Ця подібність дозволила при проєктуванні й будівництві уточнити конструктивні рішення окремих споруд та вузлів. Окрім того, було застосовано досконаліші методи та засоби організації будівництва й виконання робіт.

Факт 7: На станції відсутня водозливна гребля

Канівська ГЕС має свою особливість – на ній встановлено 24 горизонтальних капсульних гідроагрегати і суміщено споруди ГЕС з водоскидними спорудами. Це дозволило відмовитись від спорудження водозливної греблі.

Факт 8: Канівська ГЕС – кращий пам’ятник Великому Кобзарю

31 травня 1964 року на ознаменування 150-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка закладено перший кубометр бетону на будівництві Канівської ГЕС. Цього ж дня в газеті «Дніпробуд» вийшла стаття з великим заголовком червоною фарбою: «Канівська ГЕС – кращий пам’ятник Великому Кобзарю!»

Багатотиражка сповіщала, що зі всіх кінців нашої країни і багатьох країн світу прибули до міста гості на святкування 150-річчя з дня народження геніального поета і художника Т.Г. Шевченка.

Пресслужба Канівської ГЕС

Читайте також:

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – осередок розвитку міста Вишгород

Поділитися: