Все буде Україна!

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – осередок розвитку міста Вишгород

Каскад Київських ГЕС і ГАЕС – осередок розвитку міста Вишгород

30-04-2020
Неподалік стародавнього містечка Вишгород розташовані Київські ГЕС і ГАЕС, які є першою сходинкою Дніпровського каскаду. Зі схилів міста відкривається мальовничий вид на Київське водосховище та могутній Дніпро. Свого часу будівництво станцій дало поштовх до розвитку міста та забезпечило сотні людей робочими місцями. На сьогоднішній день гідроелектростанції продовжують відігравати важливу роль у соціально-економічному житті Вишгорода.

Вперше про Вишгород згадується ще у 946 році в літописі «Повість временних літ» як резиденцію княгині Ольги. І, дійсно, місто певний час виконувало роль заміської резиденції київських князів. Древній Вишгород збудовано на 120-гектарному узвишші Дніпровського правобережжя, а у XIII столітті він був одним із найбільших міст Київської Русі. Проте у 1240 року орди хана Батия зруйнували місто, яке з того часу перетворилося на звичайне київське село, що час від часу піддавалося руйнації та переживало буремні роки.

Історія створення станцій

Новітня історія Вишгорода напряму пов’язана з будівництвом Київської ГЕС. Так, у серпні 1959 року Радою Міністрів СРСР прийнято рішення про будівництво Київської ГЕС – однієї з найбільших на той час гідроелектростанцій Європи.

Вже в 1960 році розпочалося будівництво станції, завдяки чому до Вишгорода починає прибувати багато молоді. В 1961 році широким фронтом розгорнулись будівельні роботи, успішно йшло спорудження бетонного заводу, вводились у дію під’їзні залізничні колії, а 25 травня 1962 року з урочистостями закладено перший кубометр бетону.

Разом із будівництвом станції створено штучне водосховище, яке бере початок у Вишгороді та тягнеться до кордонів Республіки Білорусь. Загальна довжина водосховища становить 110 км з площею водної поверхні 922 км².

вишг

Так, десятки тисяч робітників різних спеціальностей та потужна техніка будували інженерні споруди й гігантську водойму. У вересні 1964 року було відкрито судноплавний шлюз, а через три місяці Київська ГЕС дала перший промисловий струм.

В 1972 році неподалік Київської ГЕС завершилось будівництво першої в Україні гідроакумулюючої станції і обидві станції було об’єднано в Каскад Київських ГЕС і ГАЕС.

Розбудова міста

З початком будівництва Київської ГЕС Вишгород швидко зростав та змінювався. У січні 1968 року селище міського типу отримало статус міста, а вже в 1973 році Вишгород став районним центром.

Під час будівництва греблі у Вишгороді побудовано нові житлові будинки, дитячий садок, а також магазини та кафе. Лише протягом 1967-1969 років у місті здано в експлуатацію 570 квартир. Окрім того, з`явилися школа, лікарня, адміністративний будинок, стадіони, хокейний та баскетбольний майданчики, дитячо-юнацька спортивна школа та багато іншого. Вздовж берегів Дніпра і Київського моря розгорнулось будівництво санаторних містечок і пансіонатів.

На честь Київських ГЕС та ГАЕС на набережній встановлено пам’ятний знак – чайку.

чайка

Роль ГЕС і ГАЕС у житті сучасного Вишгорода

На сьогоднішній день Вишгород має високорозвинений промисловий комплекс, основу якого складають понад 250 великих та середніх підприємств. Проте, одним із основних підприємств міста і досі залишається Укргідроенерго, до складу якого входить філія «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС». Так, у 2019 році Київські ГЕС і ГАЕС до місцевого бюджету сплатили майже 100 млн грн.

Наразі Вишгород сучасне, комфортне та затишне місто, де дбають про кожного. З`являються сучасні житлові комплекси, вдосконалюється лікарня та її медичне оснащення, встановлюються новітні засоби безпеки, створюються нові та реконструюються існуючі місця відпочинку.

У місті є потрібна кількість навчальних закладів для отримання базової та повної середньої освіти, музичні та спортивні школи. Також діють міський футбольний та яхт-клуби, а взимку працює гірськолижний курорт.

Вишгород має власну радіоорганізацію, що веде мовлення територією всього району, два друкованих ЗМІ та приватні телерадіокомпанії. Також створено Вишгородський державний історико-культурний заповідник, при якому організовано археологічну виставку стародавнього Вишгорода, музей гончарства та історичний музей. Завдяки побудові Київських ГЕС і ГАЕС з’явилась набережна, яка вже давно стала окрасою та улюбленим місцем відпочинку мешканців й гостей міста.

Загалом, Вишгород можна вважати містом енергетиків, оскільки на станціях працюють цілі їх покоління і зазвичай це мешканці Вишгорода, які продовжують створювати його сучасну історію.

Саме завдяки створенню Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС місто Вишгород отримало потужне енергетичне підприємство та зробило величезний стрибок у розвитку, перетворившись на перлину Київщини.

Пресслужба Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС

Поділитися: