Все буде Україна!

Василь Репеха: відчуваю гордість та задоволення, коли ремонтую потужні гідроагрегати

Василь Репеха: відчуваю гордість та задоволення, коли ремонтую потужні гідроагрегати

19-06-2020
Ми продовжуємо цикл публікацій про наших фахівців та їх професії у гідроенергетичній галузі. Знайомтесь! Електрослюсар 4-го розряду електромашинного цеху Дністровської ГЕС Василь Репеха.

Вибір професії – один із найважливіших кроків у житті кожної людини. Але вкрай важливо не помилитися з цим вибором та знайти своє покликання, аби досягнути якомога більших професійних висот та принести більше користі людям. Саме за покликом серця і здійснював свій вибір Василь Репеха.

Василю, розкажіть, будь ласка,про своє дитинство. Про що Ви мріяли?

Народився я у маленькому районному містечку Сокиряни. Ріс у звичайній сім’ї: батько – вчитель виробничого навчання, а мама – медсестра. До речі, батько досі працює у Вищому професійному училищі, а мама за вислугою років знаходиться вже на пенсії.

В дитинстві у мене було багато цікавих мрій, які пов’язані саме з технікою. Найбільше мене захоплювала велика кількість деталей в машинах і мотоциклах, зокрема взаємодія цих деталей.

Ви вже тоді знали, ким хочете стати?

Мабуть, так. Після закінчення 9-го класу я вступив до Вищого професійного училища м. Сокиряни за спеціальністю «Механізація сільського господарства». Проте, після трьох років навчання я вирішив вступити до Вінницького аграрного університету на спеціальність «Електротехніка та електротехнології». До речі, закінчив я його з дипломом «Магістра».

А як Ви потрапили до Дністровської ГЕС?

Під час навчання в університеті я проходив практику на Дністровській ГЕС. На той час мені було 20 років. А закінчивши університет, у 2018 році я вирішив влаштуватись працювати на станцію, оскільки робота була дійсно цікавою. Під час проходження практики я добре себе зарекомендував, тому мене відразу прийняли. Це й стало стартом моєї трудової діяльності, так я став гідроенергетиком.

Тобто Ви свідомо, а не випадково здійснили свій вибір?

Звичайно. Ще маленьким хлопчиком мене цікавило, як за допомогою води, сонця та вітру виробляється енергія, яка забезпечує мільйони людей світлом та теплом по всьому світі. І розуміти, що ти причетний до цього процесу, приносиш користь – це хвилююче, відповільно та цікаво.

Чим конкретно займається електрослюсар?

Насправді робота електрослюсаря дуже різноманітна та важлива. Перш за все, електрослюсар здійснює ремонт, монтаж, демонтаж, а також профілактику регулювання і налагодження електроустаткування та кабельних ліній. Також він виконує поточний та капітальний ремонт гідрогенераторів, їх збуджувачів й перетворювачів. Окрім того, електрослюсар виконує технічний огляд і ремонт силових трансформаторів, вимірює ізоляцію відкритих розподільчих пристроїв та ще багато чого іншого.

А яка робота особисто Вам приносить найбільше задоволення?

Особисто мені найбільше подобається брати участь у процесі повного розбирання та збірки гідроагрегату.

Ви не уявляєте, яке я отримую задоволення, коли ремонтую гідроагрегат потужністю 117 МВт. Відчуваю тільки гордість, коли розумію, що є частиною великої команди, яка виконує таку відповідальну роботу, особливо коли ще майстер довірить мені виконати складні операції, наприклад заміри чи тестування роботи діючого обладнання.

У моменти, коли самостійно можу усунути дефект, виявити й визначити причину несправності, усунути її відразу відчуваю більшу впевненість у своїх силах та знаннях. Ніби сам виростаю в своїх очах, а в голові звучить фраза: «Це я зробив» (сміється).

До речі, хочу зауважити, що працівники станції повинні бути готовими працювати і у вихідні дні, адже в будь-який момент може виникнути несправність чи зауваження до робити обладнання, що виникають у процесі експлуатації, а це потрібно усунути відразу.

Як Вас, молодого спеціаліста, сприйняв колектив станції? Які у Вас взаємовідносини?

З цим взагалі не було ніяких проблем. Колектив у нас дуже хороший. Чесно скажу, що велику роль у підготовці мене як фахівця відіграли колеги, які тривалий час працюють, досконало знають обладнання і завжди готові допомогти та поділитись досвідом, вмінням й доброю порадою.

На відміну від інших електрослюсарів я працюю лише 2 роки, проте завдяки своїм старшим наставникам, мені швидко вдається удосконалювати свої професійні навички. На станцію регулярно приходять працювати молоді співробітники і фахівці ГЕС їм завжди передають досвід, навчають та допомагають.

Звичайно, дуже важливо і самому докладати зусиль, щоб стати частинкою колективу. Але у нас на станції цей процес проходить швидко та непомітно.

А є привілеї роботи на станції?

Робота на станції має чимало привілеїв, особливо для молодих фахівців. Адже це можливість не лише удосконалюватися, збільшувати свої професійні знання, а й мати стабільний заробіток з повним соціальним пакетом та відпусткою.

Чим Ви займаєтесь у вільний від роботи час, чим цікавитесь?

У мого батька є пасіка. Коли у мене з’являється вільний час, я завжди намагаюся його проводити там, щобдопомогти батькові доглядати бджіл.

Які Ваші плани на майбутнє?

Планую і надалі працювати на Дністровській ГЕС, поглиблювати свої знання в галузі гідроенергетики та застосовувати їх на практиці.

Розмову вела Юлія Фонотова, пресслужба Дністровської ГЕС

Читайте також:

«Ми несемо світло людям» – Костянтин Потапов

Енергетичні пазли професіоналізму фахівців Дністровської ГАЕС

«Оперативник – це не професія, а образ життя», - Юрій Шульга

Поділитися: