Все буде Україна!

«Ми несемо світло людям» – Костянтин Потапов

«Ми несемо світло людям» – Костянтин Потапов

16-06-2020
Триває серія публікацій про фахівців Укргідроенерго та їх професії. Сьогодні своєю історією становлення поділиться начальник зміни Середньодніпровської ГЕС – Костянтин Потапов.

Хто ви за фахом? Яка відправна точка початку роботи на станції?

Вже з підліткового віку я мріяв працювати на ГЕС, до чого і прагнув. За фахом я інженер-гідроенергетик. Закінчив Запорізьку державну інженерну академію. До речі, саме Семен Ізрайлевич Поташник, заслужений енергетик України та колишній керівник Укргідроенерго, сприяв створенню та відкриттю спеціальності «гідроенергетик» в цьому вузі. На Дніпродзержинську ГЕС – нині Середньодніпровська – я влаштувався багато років тому монтером-високовольтником в електроцех.

Зараз ви – начальник зміни станції. Розкажіть, що входить в коло ваших обов'язків?

Моє робоче місце – це центральний пульт керування. Я контролюю експлуатацію устаткування, слідкую за надійністю режиму роботи обладнання та за дотриманням правил безпеки і трудової дисципліни персоналу.

Костянтине, ви згадували Поташника Семена Ізрайлевича, ви знайомі з ним?

Я працював під його керівництвом, коли в складі оперативної служби брав участь у пуску першого гідроагрегату на Дністровській ГАЕС. Саме з його рук я отримав подяку за участь в запуску.

Як змінився пульт керування з радянських часів?

Дуже змінився! Центральний пульт керування – це місце, куди надходить майже вся важлива інформація про стан і роботу енергетичного, механічного та гідротехнічного обладнання станції. А також інформація про кількість виробленої електроенергії, витрат води тощо. Моніторинг цих параметрів повинен бути не лише якісним, але й вчасним, що в умовах роботи нового енергоринку дуже важливо. Сьогодні на філії триває реконструкція обладнання: на зміну аналоговим щитам керування прийшли мікропроцесорні комплекси, завдяки яким робота оперативного персоналу вийшла на новий рівень управління: більш економічний, ефективний та зручний.

Все нове потребує нових знань. Як ви підвищуєте свій професійний рівень?

Рівень знань кожного гідроенергетика повинен бути на висоті, тому дбаю про свій. Завдяки компанії, яка піклується про фаховий рівень оперативної служби, я відвідую курси підвищення кваліфікації в Національному технічному університеті України КПІ ім. Ігоря Сікорського у місті Києві. Також відстежую новини та нові розробки в сфері гідроенергетики, читаю відповідну літературу.

За що любите свою роботу?

Робота цікава, мене оточують висококваліфіковані професіонали. Я відчуваю значущість нашої компанії. І головне – «Ми несемо світло людям»!

Розмову вела Людмила Зубавленко, пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Читайте також: 

Енергетичні пазли професіоналізму фахівців Дністровської ГАЕС

«Оперативник – це не професія, а образ життя», - Юрій Шульга

Вадим Невідомський: Управління краном я б порівняв з відеогрою!

Поділитися: