Все буде Україна!

Костянтин Вощинський: людина, яка творила історію української гідроенергетики

Костянтин Вощинський: людина, яка творила історію української гідроенергетики

26-04-2022
26 квітня виповнюється річниця відходу у вічність видатного гідроенергетика, відданого професіонала своєї справи та світлої людини Костянтина Вощинського.

Костянтин Валентинович народився 28 вересня 1931 року в м. Красилів на Хмельниччині. Після закінчення з відзнакою загальноосвітньої школи у 1950 році вступив до Київського політехнічного інституту на спеціальність «Електричні станції».

Свою трудову діяльність Костянтин Вощинський розпочав на посаді чергового інженера Каховської ГЕС, пов’язавши назавжди своє життя з гідроенергетикою. Він брав участь у пуску першого агрегату станції. В пам’ять про цю подію 2-й агрегат Каховської ГЕС носить його ім’я – Костянтин.

Упродовж десяти років Костянтин Валентинович працював на Кременчуцькій ГЕС – черговим інженером станції, старшим інженером, виконуючим обов’язки начальника електролабораторії. Брав безпосередню участь у пуску всіх 12 агрегатів гідроелектростанції.

У 1969 році переїхав до Вишгорода, де і продовжив свою діяльність у гідроенергетичній галузі. Працював старшим інженером, начальником виробничо-технічного відділу Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС, заступником головного інженера Каскаду Середньодніпровських ГЕС (Київські ГЕС і ГАЕС та Канівська ГЕС). З липня 1995 року Костянтин Вощинський виконував обов’язки заступника голови правління і начальника виробничо-технічного відділу ДАГК «Дніпрогідроенерго». З січня 2003 року працював радником, а потім помічником голови правління ВАТ «Укргідроенерго».

Професіонал своєї справи – він володів усіма технічними питаннями роботи гідроелектростанцій, забезпечував технічне керівництво експлуатацією восьми ГЕС Дніпровського каскаду та Дністровського гідровузла. За його безпосередньої участі був створений та видається майже 20 років науково-виробничий журнал «Гідроенергетика України».

За високі досягнення у професійній діяльності Костянтину Валентиновичу було присвоєно почесне звання «Заслужений енергетик України», «Почесний енергетик України», «Заслужений енергетик Співдружності Незалежних Держав». Він був нагороджений Грамотою Мінпаливенерго, Почесною грамотою Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України, грамотами Укргідроенерго. Завжди брав активну участь в громадському житті Вишгорода та Вишгородського району. Багато років очолював Раду ветеранів ВАТ «Укргідроенерго», був членом Вишгородської районної Ради ветеранів.

Костянтин Валентинович користувався авторитетом і глибокою повагою серед колег та працівників енергетичної галузі. Був люблячим, відданим чоловіком, батьком та дідусем. Його людяність, щирість, мудрість, справжність і відданість професії та родині – ось про що згадуватимуть всі, хто його знав.

Пресслужба УГЕ

Читайте також: 

Петро Непорожній - визначна постать енергетичної галузі минулого століття 

45 років на Кременчуцькій ГЕС: Свою благородну професію на жодну іншу не проміняла б, - Віра Максименко

Анатолій Печенюк: «Я вдячний долі за круті повороти, адже без них не потрапив би на Кременчуцьку ГЕС»

Поділитися: