Все буде Україна!

Лідія Шевчук: Приготування їжі – це мистецтво, я в цьому впевнена!

Лідія Шевчук: Приготування їжі – це мистецтво, я в цьому впевнена!

06-05-2021
Є професії в які люди приходять за покликанням. Одна з таких – кухар.

В Укргідроенерго на всіх філіях є їдальні, які забезпечують одну з важливих життєвих потреб людини – харчування. Для того, щоб процес приготування їжі був злагодженим в їдальні є завідувачі виробництва. В ресторанах їх називають шеф-кухарі.

Про специфіку та особливості цієї роботи, а також про свій професійний досвід розповіла Лідія Шевчук, яка  більше 30 років працює у сфері громадського харчування і 11 років обіймає посаду завідувачки їдальні на Каховській ГЕС.

- Лідіє, відомо, що Ви фахівець своєї справи, розкажіть де здобували знання?

- Мені пощастило народитись у великій працьовитій родині в селищі Дудчани Нововоронцовського району, що на Херсонщині. У батьків нас 5-ро дітей і 14 онуків. Я - найменша дитина і змалечку допомагала готувати на всю родину. Мені це дуже подобалось і коли стало питання вибору професії, я не вагаючись обрала справу життя. 

Школу я закінчила відмінно, тому без конкурсу вступила до Херсонського технікуму радянської торгівлі на спеціальність технолог приготування їжі, де на одне місце було 6 бажаючих. Це був престижний навчальний заклад і знання які я отримала під час навчання допомогли в подальшій кар’єрі.

- Теорія це звісно добре, а де відточували вміння і розкривали талант харчового мистецтва?

- Ще під час навчання практику проходили в найкращих закладах харчування Херсону та популярному міжнародному дитячому таборі «Артек», ми тоді готували відразу на 1300 дітей. Пам’ятаю, як гаряче і цікаво було освоювати технологію приготування їжі в таких об’ємах. Вже тоді знадобились знання з математики, адже в їдальнях все готується за нормами і рецептами. В колективі кухарів моя комунікабельність і уважність  стали в нагоді.

Після закінчення технікуму, молодим фахівцем, по-розподілу, я приїхала в Нову Каховку працювати кухарем 4-го розряду в найкращому закладі харчування міста «Небіт-Даг». Саме там я здобула навички у приготуванні складних страв і їх оздобленні. Потім працювала шеф-кухарем в найкращому ресторані міста «Зодіак», де готували вишукані банкети для весіль, ювілеїв і поважних гостей міста. Цей багаторічний досвід розкрив мій талант в оформленні страв – я полюбляю це робити найбільше, адже можна проявляти фантазію і творчі здібності. Приготування їжі – це мистецтво, я в цьому впевнена!  

- На гідроелектростанції інша специфіка, розкажіть про неї.

- Так, в нашій справі існує специфіка, в залежності від орієнтації закладу. На Каховській ГЕС – це їдальня, для харчування співробітників станції і підрядних організацій. Тут дуже комфортно працювати. Обладнання та інвентар на кухні відповідає сучасним вимогам і стандартам, що значно полегшує якісно та безпечно готувати будь-які страви. Готуємо зазвичай обідні страви, а в інший час працюємо, як буфет де можна попити кави, або чаю зі смаколиками.  Їдальня розташована на території зимового саду і має свою неповторну атмосферу, де приємно споживати їжу.

- Що входить у ваші обов’язки і як проходять робочі будні?

- В моєму підпорядкуванні є два кухарі – вони майстри смачної випічки, гарячих і холодних страв. Я розподіляю їх обов’язки, видаю продукти, слідкую за дотриманням технології приготування та санітарних вимог і правил техніки безпеки. Ми працюємо вже багато років разом і знаємо в кого що виходить краще. Наприклад, у Ані добре виходить працювати з тістом, тому зранку вона замішує опару, щоб випекти здобу, яку полюбляють всі працівники ГЕС. Разом ми робимо заготовки, смажимо, варимо і нарізаємо і можемо заміняти одна одну на будь-якій ділянці.

Як керівник,  я маю все продумати і спланувати наперед, подбати про наявність продуктів, а це калькуляції і прорахунки, робота з постачальниками. Все це важливо для того щоб приготувати смачно. На кожен день складаю меню, а кількість страв і асортимент залежить від попередньої заявки, яка формується за кількістю бажаючих пообідати. Все готуються на один день і завжди декілька страв на вибір.

- Введення карантинних обмежень вплинуло на вашу роботу? Каховська ГЕС знаходиться за межами міста і багато працівників харчуються в їдальні, як організували роботу в цей період?

- Для забезпечення санітарних вимог, під час карантину довелось обмежити кількість посадкових місць в їдальні, вводили одноразовий посуд, змінили графік роботи, готуємо здебільшого на виніс. В їдальні встановили апарат для безготівкового розрахунку. Більш популярними стали пиріжки і булочки,  Крім основних страв, ми готуємо напівфабрикати - людям подобаються пельмені, вареники і млинці.

Під час розмови про улюблену справу життя в Лідії сяють очі і посмішка не сходить з обличчя. Розповідає, що за роки роботи траплялися складні замовлення і страви, але завжди все виходило, тому як не боялася, бралася і робила, експерементувала і дотримувалась технології. Цьому навчала всіх підлеглих кухарів на протязі кар’єри. Звісно, головний інгредієнт, який робить будь-яку страву смачною – це гарний настрій і любов. А найкраща нагорода за це – вдячні відвідувачі, колеги і родина.

«Я радію, коли бачу, що моя праця робить людей щасливішими», – зізнається Лідія.

6 травня Лідія Шевчук відзначає ювілейний 55 день народження. В цей день увесь колектив компанії щиро вітає ювілярку  і бажає міцного здоров’я, довгих та щасливих років життя. Нехай у Вашому домі панує любов, довіра та злагода, а в серці живе гармонія та натхнення.  Круговерті позитивних емоцій Вам кожного дня, невичерпної енергії та бадьорості, щирої підтримки колег, друзів та рідних!  Смачних страв і вдячних відвідувачів.

Пресслужба Каховської ГЕС

Поділитися: