Все буде Україна!

Масштабне будівництво ГЕС, на головній водній артерії України, дало поштовх для розвитку Канева

Масштабне будівництво ГЕС, на головній водній артерії України, дало поштовх для розвитку Канева

08-09-2023
17:00
Канів – найдревніше місто на Черкащині зі своє славетною історією та самобутністю
Й цьогоріч, у вересні, йому виповниться 945 років з дня заснування. 

Розташоване на правому березі могутнього Дніпра, місто відіграло важливу роль у Київській державі й пережило багато подій, як  хороших, так і поганих. Перша літописна згадка про Канів припадає на 1144 рік – на час спорудження Всеволодом, великим князем київським, Успенського собору. 

Та розквітло це величне місто Канів, в прямому сенсі слова тоді, коли розпочалося будівництво Канівської гідроелектростанції. Масштабне будівництво ГЕС, на головній водній артерії України, дало поштовх для розвитку Канева, адже паралельно з будівництвом гідроелектростанції велися роботи зі створення повноцінної міської інфраструктури, промислової та житлової забудови. Місто отримало широкі асфальтовані, яскраво освітлені вулиці, великі житлові масиви, нові школи, дитсадки, кінотеатр, великий  автовокзал. Містечко, в якому спочатку мешкало понад сім тисяч городян, поступово з провінційного населеного пункту перетворилося на місто обласного підпорядкування з 25-тисячним населенням.

«Канів та Канівська ГЕС займають особливе місце в моєму серці» - ділиться Пилипенко Олена Іванівна. 

Завжди привітна й усміхнена жінка брала участь у будівництві станції в складі колективу орденоносного «Дніпробуду», а вже після його закінчення вона 20 років віддано пропрацювала на Канівській ГЕС  інженером відділу капітального будівництва, й наразі знаходиться на заслуженому відпочинку. 

«Пам’ятаю, як після закінчення будівництва Дніпродзержинки, так тоді ми називали Середньодніпровську ГЕС, наш колектив «Дніпробуду» направили в Черкаський край споруджувати Канівську ГЕС. Приїхавши в Канів я побачила маленьке провінційне містечко та вже тоді мене, дочку Півдня України, зачарували мальовничі краєвиди: вкриті густим лісом гори, безкраї луги та широкі чисті води Дніпра. І майнула думка - тут так красиво, а буде ще красивіше! Побудуємо Канівську ГЕС й розбудуємо місто мрії!

Так все і склалося! Молоді та завзяті – нам було все до снаги. Тепер Канів, це моє місто, а Канівська ГЕС - наше дитя!» - розповіла Олена Іванівна.

Довідково: Канівська ГЕС – друга сходинка Дніпровського Каскаду ГЕС. Будівництво станції дало змогу використовувати акумульовану вночі воду для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу. Канівське водосховище дозволило покращити водопостачання промислових підприємств і населених пунктів. Канівська ГЕС надала жителям  робочі місця й стала першим і головним бюджетоутворюючим підприємством міста.

Пресслужба Канівської ГЕС
 

Фотогалерея

Поділитися: