Все буде Україна!

Міжнародне енергетичне агентство представило План сталого відновлення: розвиток гідроенергетики в пріоритеті

Міжнародне енергетичне агентство представило План сталого відновлення: розвиток гідроенергетики в пріоритеті

07-07-2020
Нещодавно Міжнародне енергетичне агентство (IЕА) опублікувало новий План сталого відновлення, який допоможе подолати економічну кризу, що виникла внаслідок пандемії COVID-19.

У документі визначено ряд найважливіших заходів, направлених на стимулювання економічного зростання, створення робочих місць та зменшення викидів парникових газів. За попередніми підрахунками, на реалізацію цих заходів, що мають бути здійснені впродовж трьох наступних років, необхідно приблизно 1 трлн американських доларів. Водночас їх реалізація допоможе створити приблизно 9 мільйонів робочих місць, при цьому світовий ВВП перевищить 3,5%, а викиди парникових газів зменшаться на 4,5 млрд тонн.

Особливе місце у Плані відведено розвитку гідроенергетики, в тому числі модернізації існуючих об’єктів, оскільки гідроенергетика виявилася найбільш стійкою до економічної та енергетичної криз.

«Трильйони доларів уряди країн витратять на економічне відновлення. Водночас стійка гідроенергетика може забезпечити не тільки дешеву та чисту енергію, але й десятки тисяч кваліфікованих робочих місць. Розвиток гідроенергетики має бути в пріоритеті», - зазначив виконавчий директор Міжнародної асоціації гідроенергетики (IHA) Едді Річ.

У доповіді зазначається, що проєкти модернізації гідроенергетики не лише створять кваліфіковані робочі місця, але й допоможуть збільшити виробництво чистої електроенергії та забезпечити незрівнянну експлуатаційну гнучкість, зменшуючи при цьому викиди вуглецю. Також у документі окреслено довгострокові переваги модернізації гідроенергетики задля зниження цін на електроенергію та покращення безпеки енергетичної системи в цілому.

Так, на найближчі три роки на розвиток гідроенергетики пропонується залучити додаткові 20 млрд американських доларів щорічно, в основному на підтримку виробництва вже існуючих об'єктів. Такий рівень витрат створить десятки тисяч робочих місць у секторі гідроенергетики та дозволить збільшити  виробництво на близько на 50 ГВт існуючих потужностей.

Слід зазначити, що вартість модернізації існуючих гідроелектростанцій у порівняні із вартістю заходів, направлених на збільшення експлуатаційного терміну ядерних станцій та нове будівництво сонячних та вітрових електростанцій, є набагато нижчою. Окрім того, у звіті підраховано, що 1 ГВт додаткової потужності в гідроенергетиці дозволить уникнути близько 3 млн тонн викидів вуглекислого газу.

Джерело: International Hydropower Association

Переклад та адаптація Ірини Данилової

Поділитися: