Все буде Україна!

В Україні не очікується весняного водопілля

В Україні не очікується весняного водопілля

14-02-2020
13 лютого відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ, участь в якому взяли представники Укргідроенерго. На засіданні обговорено поточну гідрометеорологічну ситуацію, яка склалася в басейнах річок.

За інформацією Українського гідрометцентру, у зв’язку з нетиповим для України осінньо-зимовим періодом, у басейнах всіх річок України склалися вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного водопілля. Такі несприятливі умови спостерігаються вперше.

За прогнозами гідрометеорологів водність Дніпра біля Києва у другій половині лютого очікується в середньому 790 м3/с, або 88% від норми. Водність Дністра – в межах 90-150 м3/с, що складає 53% від норми та становить 68 % забезпеченості.

Наповнення каскаду дніпровських водосховищ становить 86,7% від проєктного. Виходячи з гідрометеорологічної та водогосподарської обстановки у басейні Дніпра, Міжвідомча комісія встановила наступний режим роботи дніпровських водосховищ у другій половині лютого:

Київська ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 березня середньодобовий рівень води у водосховищі має бути в межах 102,25-102,35 м БС (Балтійської системи висот). Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва  не більше ніж 0,8 метра.

Канівська ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища упродовж другої половини лютого має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Канівська ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом другої половини лютого повинен бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцька ГЕС працює у режимі поступового наповнення. Станом на 1 березня рівень води у водосховищі має бути не нижче ніж 79,15 м БС.

Середньодніпровська ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,5-64,0 м БС.

ДніпроГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від нормального підпірного рівня (51,4 м БС).

Каховська ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 березня рівень води має бути в межах 15,50-15,60 м БС.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, Міжвідомча комісія рекомендувала здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100 м3/с.

Варто зазначити, що у разі ускладнення водогосподарської обстановки, необхідності коригування режиму роботи водосховищ або погіршення якості води у них, міжвідомчою комісією оперативно узгоджуватимуться відповідні коригування режимів роботи водосховищ.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Державне агентство водних ресурсів України

Фотогалерея

Поділитися: