Все буде Україна!

Модернізація великої гідроенергетики – важлива складова стабілізації генерації енергії в державі

Модернізація великої гідроенергетики – важлива складова стабілізації генерації енергії в державі

26-10-2017
В Києві триває Тиждень Відкритої Енергетики - Open Energy Week 2017. Четвертий день форуму розпочався з сесії «Відновлювані джерела енергії. Гідроенергетика. Вітроенергетика». Ігор Сирота відзначив взаємозв’язок стратегічних цілей ПрАТ «Укргідроенерго» та пріоритетів розвитку України.

Представники компанії «Укргідроенерго» взяли участь в Міжнародному енергетичному форумі «OPEN ENERGY WEEK», що відбувається з 23 по 27 жовтня в Києві. Спікерами панельної дискусії, під головуванням Івана Плачкова, стали, зокрема: Ігор Сирота, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго», Семен Поташнік, голова Громадської ради Міненерговугілля, Юрій Ландау, заступник генерального директора ПАТ «Укргідропроект», Бенжамин Бенц, провідний фахівець відділу проектування гідротурбін ANDRITZ HYDRO GmbH (Німеччина) та Олександр Кендзера, заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики НАН України.

Зображення

Участь у роботі Форуму взяли також заступники генерального директора, директори департаментів апарату управління та керівний склад філій Укргідроенерго.

Зображення

Ігор Сирота акцентував увагу учасників Форуму на актуальних питаннях галузі. «Розвиток гідроенергетики України - це вагомий внесок в енергетичну незалежність України. Збільшимо частку альтернативної енергетики держави за рахунок реконструкцій і будівництва ГЕС та ГАЕС! Підвищимо надійність об’єднаної енергетичної системи держави!» - закликав присутніх керівник Укргідроенерго.

Зображення

Учасники форуму обговорили плани «Укргідроенерго» та були вражені масштабами  інвестиційних проектів, які компанія успішно реалізовує. А це будівництво Дністровської та Канівської ГАЕС, Каховської ГЕС 2,  реконструкція діючих гідроелектростанцій на основних водних артеріях України, зведення каскаду  ГЕС у верхній частині річки Дністер.

Зображення

«Для досягнення стратегічних цілей плануємо до 2020 року ввести в експлуатацію 978,2 МВт нових потужностей, до 2026 року буде введено всього 3540 МВт , сумарна ж  встановлена потужність складе 8868,4 МВт, а частка ПрАТ «Укргідроенерго» сягне 15,5% в загальному балансі  ОЕС України» - наголосив Ігор Сирота.

Зображення

Учасники форуму говорили і про закордонний досвід. Більшість розвинених країн досягла високого рівня  освоєння економічно ефективного гідроенергетичного потенціалу, наприклад, Італія, Франція та Швейцарія – 95-98%, США – 82%. В Україні використання його становить понад 60%

Зображення

Голова Громадської ради при Міненерговугілля та Голова Науково-технічної Ради «Укргідроенерго» Семен Поташнік згадав про досвід проектування, будівництва та запуску ГЕС та ГАЕС ще за радянських часів. Він чи не все життя  присвятив галузі і достеменно знає всі складнощі пов’язані з процесами збільшення регулюючих потужностей. Попри все переконаний в необхідності будівництва нових станцій.  Семен Ізраїльович наголосив: «Без ГАЕС неможливо бути в Європі!»

Зображення

Підсумовуючи  ситуацію та перспективи розвитку галузі гідроенергетики, Ігор Сирота також підкреслив важливість спільної роботи на державному ринку над єдиною енергетичною системою країни:  "Ми говоримо про те, що має бути збалансована енергосистема країни: альтернативна, теплова, атомна енергетика Сьогодні це передбачено в доопрацьованій стратегії. Це має бути Закон, який не змінюється ні при президентах, ні при урядах, ні при міністрах. Тоді ми вийдемо на прогнозовану ситуацію і до 30 року в енергетиці. Сьогодні виглядає так, що ми виписуємо стратегію ради стратегії. Тоді давайте скажемо всім, що ми кожних 4 роки її виписуємо і приймаємо, а не реалізовуємо. Ми не можемо з Вами доексплуатовувати те, що побудували наші діди і прадіди. Ми маємо залишити здорову енергетику і для наших дітей і внуків. Країна може розвиватись лише при динамічному будівництві, модернізації об’єктів енергетики"

Тож, обґрунтована вимога сьогодення – це розвиток гідроенергетики! До такого висновку беззаперечно дійшли учасники відкритої дискусії. А Голова Рада Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї та модератор Форуму Іван Плачков висловив сподівання, що за результатами Форуму вдасться сформувати рекомендації та направити їх депутатам Верховної Ради та уряду, щоб стабілізувати ситуацію в ПЕК і надавати громадянам України послуги на високому сучасному рівні.

Для довідки:  Форум Open Energy Week – це 5 днів професійної та відкритої дискусії, обміну досвідом та планами розвитку паливно-енергетичної галузі України між досвідченими фахівцями ПЕК, інвесторами, представниками влади та експертами.

Прес-служба Укргідроенерго

Фото: Open Energy Week, прес-служба Укргідроенерго

 

Поділитися: