Все буде Україна!

На громадських слуханнях обговорили екологічні наслідки будівництва 4-го гідроагрегату Дністровської ГАЕС

На громадських слуханнях обговорили екологічні наслідки будівництва 4-го гідроагрегату Дністровської ГАЕС

04-08-2017
3 серпня на філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» відбулись громадські слухання на тему «Будівництво другої черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегату № 4. Екологічні наслідки».

Участь у громадських слуханнях взяли 167 учасників, серед яких: представники органів місцевого самоврядування навколишніх сіл, м. Новодністровськ, Сокирянського та Мурованокуриловецького р-нів, фахівці проектної організації ПАТ «Укргідропроект» та представники ПрАТ «Укргідроенерго», що є Замовником будівництва.

Зображення

На початку засідання директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота привітав присутніх та поінформував про те, що ПрАТ «Укргідроенерго» планує у 2017 році розпочати будівництво другої черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегату № 4 у відповідності до розробленого та затвердженого Розпорядженням КМУ № 164-р від 16.03.2017 р. проекту «Дністровська ГАЕС. Будівництво другої черги ГАЕС у складі гідроагрегату №4» (в адміністративних межах Василівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області). Продовжуючи політику України в частині прозорості діяльності суб’єктів господарювання державного сектору економіки, 30.06.2017 р., згідно з відповідною процедурою, було опубліковано заяви про наміри та екологічні наслідки будівництва другої черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегату № 4 у міському часописі «Наша газета. Новодністровськ-інфо» та районному щотижневику «Дністрові зорі».

До обговорення було запропоновано одне питання порядку денного: будівництво другої черги ГАЕС у складі гідроагрегату № 4 та екологічні наслідки будівництва.

Зображення

З інформацією та аргументацією будівництва четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС виступив директор департаменту інвестиційної експертизи та підтримки ПрАТ «Укргідроенерго» Олег Ососков, який наголосив, що Програмою розвитку гідроенергетики на період до 2026 року, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 р. № 552-р, передбачена реалізація проекту будівництва другої черги Дністровської ГАЕС у складі четвертого гідроагрегату; а також зауважив, що чинним проектом будівництва другої черги Дністровської ГАЕС виконано обґрунтування доцільності будівництва 4-го гідроагрегату за рахунок низки факторів:

- збільшення потужності у генераторному режимі – 324 МВт, а у насосному – 421 МВт; приріст потужності складає 33,3 %.

- збільшення річного виробітку електроенергії на 768 млн кВт год; приріст виробітку електроенергії складає 34,1 %.

Також О. Ососков підкреслив, що у проекті передбачені відповідні рішення щодо дотримання нормативних вимог стосовно санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, охорони праці, екології, пожежної та техногенної безпеки, енергозбереження та розроблено розділ ОВНС (оцінки впливу на навколишнє середовище), відповідно до якого будівництво та експлуатація об’єкта не буде мати негативного впливу на навколишнє середовище.

Зображення

Під час проведення громадських обговорень провідний інженер ПАТ «Укргідропроект» Олександр Лавренюк проінформував присутніх щодо впливу на навколишнє середовище будівництва другої черги ГАЕС у складі гідроагрегату № 4 на основі експертного звіту ДП «Укрдержбудекспертиза», зокрема – пояснення щодо можливого впливу на довкілля будівництва першої та другої черг Дністровської ГАЕС: на земельні ресурси, геологічне і водне середовище, оцінку впливу робіт з розчистки мілководь та акустичного впливу під час експлуатації, прогноз впливу на атмосферне повітря під час експлуатації агрегату № 4 та на природно-заповідний фонд.

Після детального ознайомлення із офіційною інформацією доповідачів і розуміння того, що завершення будівництва гідроагрегату №4 Дністровської ГАЕС дозволить отримати значний економічний ефект, зменшити витрати палива на ТЕС та підвищити надійність роботи Об’єднаної Енергосистеми України, у присутніх не виникло жодних запитань, тож усі 167 учасників одноголосно затвердили рішення громадських слухань:

1.    Підтримати намір ПрАТ «Укргідроенерго» щодо будівництва другої черги ГАЕС у складі гідроагрегату № 4.

2.    Оцінка впливу на навколишнє середовище будівництва другої черги Дністровської ГАЕС у складі агрегату № 4 дозволяє зробити висновок щодо екологічної прийнятності запланованої діяльності.

Зображення

 

Поділитися: