Все буде Україна!

На Каховській ГЕС відкрили затвори для пропуску води

На Каховській ГЕС відкрили затвори для пропуску води

10-04-2018
10 квітня о 6-00 на Каховській ГЕС було піднято затвори №27 і 25, що забезпечило додатковий пропуск води в об’ємі 200 м3/с.

Напередодні, згідно з рішенням Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи Дністровського та дніпровських водосховищ, на першу половину квітня 2018 року для Каховської ГЕС було встановлено режим роботи з максимально можливою пропускною спроможністю турбін у базовому режимі та нормальним підпірним рівнем верхнього б’єфу Каховського водосховища.

Станом на 10 квітня підпірний рівень верхнього б’єфу досяг відмітки 16,0 м. Відтак, для приведення у відповідність притоку та пропуску води через гідроспоруди Каховської ГЕС, а також недопущення форсування  водосховища, виникла необхіднїсть здійснювати скид води через затвори водозливної греблі.  

«На даний час в роботі знаходяться гідроагрегати № 2,3,4,5 і 6, які працюють з максимально можливою пропускною спроможністю. Гідроагрегат №1 в реконструкції. Пропускна здатність гідроагрегатів близько 2000 м3/с. Сьогодні  було піднято затвори № 27 і 25. Це забезпечило додатковий пропуск води в об’ємі 200 м3/с задля недопущення форсування водосховища», - розповів директор філії «Каховська ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Олег Пащенко.  

Варто зазначити, що напередодні на Каховській ГЕС були проведені всі необхідні заходи щодо підготовки до весняної повені 2018 року. Станція пройшла всі необхідні перевірки, відбулися тренування, підписано акт перевірки готовності гідроелектростанцій до проходження повені. Відповідно до вказаних даних ані гідротехнічні споруди, ані мостові переходи, ані об’єкти господарювання та інфраструктури не постраждають в наслідок пропуску весняного водопілля через водосховища дніпровського каскаду.

Подальша робота станції з пропуску весняної повені буде регулюватися у відповідності до гідрологічної ситуації.

Довідка:

За інформацією Українського гідрометеорологічного центру масового досягнення небезпечних відміток не очікується, вода залишатиметься на заплаві на вже затоплених ділянках з поступовим зменшенням шару затоплення.  Гідрологічна ситуація на річках України спокійна, рівні води знаходяться у межах русел. Попередньо наданий прогноз Гідрометцентру на березень 2018 справдився: інтервал очікуваних значень був встановлений як 1750-2050 м³/с. За оновленою інформацією на І декаду квітня очікується приплив води до Київського водосховища в об’ємі 2350-2650 м³/с, у ІІ декаді ‒ 3000-3400 м³/с, і 3650-4150 м³/с у ІІІ декаді, що є меншим за попередній довгостроковий прогноз на водопілля.

Поділитися: