Все буде Україна!

Наступна криза Європи: вода

Наступна криза Європи: вода

01-05-2023
Ще тільки весна, а Європа вже висихає. Ключове водосховище, що обслуговує мільйони каталонців, вичерпується. Конфлікт за воду спричинив сутички у Франції, де кілька сіл більше не можуть забезпечити своїх мешканців водопровідною водою. А найбільша річка Італії вже вичерпала свій потенціал ще в червні минулого року.

Як повідомляє Politico, станом на квітень понад чверть континенту перебуває у стані посухи, і багато країн готуються до повторення минулорічного посушливого літа.

Дослідження з використанням супутникових даних підтвердило, що Європа страждає від сильної посухи з 2018 року. Підвищення температури ускладнює відновлення водних ресурсів, залишаючи континент у небезпечному циклі, де вода стає все більш нестабільною.

«Кілька років тому я б сказав, що в Європі достатньо води», - говорить Торстен Майєр-Гюрр, провідний автор супутникового дослідження. «Втім зараз, схоже, ми можемо зіткнутися з проблемами».

Хоча вологі умови найближчими тижнями можуть поповнити верхні шари ґрунту і допомогти сільському господарству, навіть дощова весна не зможе виправити постійний дефіцит ґрунтових вод в Європі, попереджають експерти.

З наближенням літа уряди намагаються вирішити як поточні, так і майбутні проблеми дефіциту води, водночас зменшуючи напруженість, що виникає через зростаючу конкуренцію за воду.

Минулого тижня прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що посуха «буде однією з центральних політичних і територіальних дискусій в нашій країні в найближчі роки».

Зимова посуха

Минулорічна історична посуха виснажила поверхневі та підземні резервуари Європи.

Зима повинна була принести полегшення. Але в багатьох найбільш постраждалих регіонах континенту випало мало дощу чи снігу.

Франція, де в січні та лютому не було дощу більше 30 днів поспіль, пережила найсухішу зиму за останні 60 років.

Італійський дослідницький фонд CIMA виявив, що до середини квітня кількість снігопадів зменшилася на 64 відсотки. Рівень води у річці По є таким же низьким, як і минулого літа. В озері Гарда - менше половини свого середнього рівня.

У звіті іспанської асоціації фермерів COAG йдеться про те, що цього року деякі зернові культури потрібно "списати" в чотирьох регіонах. Один метеоролог повідомив El País, що «доведеться попрощатися майже з усім урожаєм оливок».

Рівень води у водосховищі Сау на північ від Барселони впав настільки низько, що влада вирішила вилучити рибу, щоб уникнути її вимирання і забруднення водопостачання регіону. По всій Каталонії водосховища заповнені лише на 27 відсотків. Наступного тижня на Іспанію чекає рання спека.

За словами міністерки Терези Рібери, яка відповідає за енергетичну політику, доступність води в Іспанії, як і у Франції, може знизитися до 40 відсотків до 2050 року.

За словами Фреда Хаттерманна, гідролога з Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат, зимові опади мають вирішальне значення для середземноморських країн.

Враховуючи цьогорічну мізерну кількість опадів і тонкий альпійський сніговий покрив, «якщо зараз не буде багато опадів ... то посуха, по суті, неминуча», - зазначив він.

Проте будь-які весняні дощі лише пом'якшать водний стрес цього літа.

Роль зміни клімату

Прогнозування опадів на такі тривалі періоди є складним завданням, особливо в умовах зміни клімату, що змінює структуру опадів. Один з небагатьох довгострокових прогнозів - прогноз Німецької метеорологічної служби на 2020-ті роки - передбачає, що протягом більшої частини десятиліття в країні буде випадати менше, а не більше опадів.

Але навіть якщо рівень опадів залишиться незмінним, зміна клімату призведе до зменшення доступності води на значній території Європи.

Посуха - це складне явище, і багато факторів, таких як неправильне управління водними ресурсами або їх надмірне споживання, можуть відігравати певну роль. Проте підвищення температури, безсумнівно, спричинить подальший тиск на водопостачання в Європі.

За словами гідролога з Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат Фреда Хаттерманна, глобальне потепління робить континент сухішим трьома способами. По-перше, чим більше зростає температура, тим більше води випаровується.

«Це вже саме по собі робить його сухішим», - сказав він. «По суті, ми повинні мати постійне збільшення кількості опадів, щоб компенсувати збільшення випаровування».

По-друге, зміна клімату послаблює європейський струменевий потік, а це означає, що системи повітряного тиску можуть застрягти, створюючи тривалі періоди спекотних, сухих умов, як це сталося минулого року, або тривалі зливи, як це було під час смертоносних повеней 2021 року.

І, нарешті, льодовики та сніговий покрив Європи стрімко зменшуються через підвищення температури, позбавляючи такі великі річки, як Рейн, Дунай, Рона або По, життєво важливого живлення.

Цього року внесок талих вод у європейські водосховища «буде дійсно набагато меншим, ніж зазвичай», - каже Андреа Тореті, старший науковий співробітник Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії. «Тому що 2023 рік буде гіршим, ніж минулий - а він і так був найгіршим, якщо озирнутися на останні 10 років».

За словами Тореті, цього літа особливо вразливими виглядають Іспанія, південна Португалія, Італія та Франція.

«Але Польща та інші регіони, такі як Болгарія, Румунія, Греція, тримаються», - сказав він. Європейська обсерваторія також вказує на дефіцит води в північних країнах.

У Бранденбурзі, німецькому осередку посухи, за останні місяці випало більше опадів, ніж зазвичай, але рівень ґрунтових вод нижчий, ніж торік, зазначив Хаттерманн.

«Незважаючи на всі дощі, які у нас були, ситуація не покращилася, а погіршилася», - сказав він.

Вжиття заходів

Європа повільно прокидається від загрози.

Країни,  які постраждали від руйнівних наслідків минулого літа для таких секторів, як сільське господарство, енергетика та промисловість, поспішають підготувати проекти відповідей на поточний та очікуваний дефіцит.

Раніше цього місяця Італія видала указ про посуху, який зменшує бюрократичну тяганину для водної інфраструктури, в тому числі опріснювальних установок. Іспанія в січні опублікувала новий набір планів управління водними ресурсами.

Нова національна стратегія управління водними ресурсами президента Франції Еммануеля Макрона спрямована на скорочення загального споживання води на 10 відсотків до кінця десятиліття. Згідно з планом, кожному сектору буде запропоновано розробити пропозиції щодо скорочення використання води.

Стратегія Німеччини, прийнята в березні, включає кроки, спрямовані на те, щоб зробити водокористування сталим у 10 областях до 2050 року, а також перелік з 78 заходів, які мають бути реалізовані до 2030 року.

Але критики стверджують, що країни роблять занадто мало для вирішення проблеми неефективного управління ресурсами, яка все ще поширена на континенті, що посилює наслідки скорочення доступності води. За оцінками експертів, чверть питної води в Європі втрачається через негерметичні трубопроводи.

Італійська політикиня і колишня депутатка Європарламенту Елеонора Еві в Твіттері розкритикувала план свого уряду за те, що він не вирішує водну кризу в країні. За її словами, уряд повинен зосередитися на відновленні лісів і політиці, спрямованій на припинення втрат питної води, викликаних витоками.

«Очевидно, що вода є обмеженим ресурсом, і ми як суспільство, можливо, не були максимально ефективними в управлінні цим обмеженим ресурсом», - сказала Саманта Берджесс, заступник директора європейської служби спостереження за кліматом Copernicus.

Водні війни

Тим часом, управління водними ресурсами і рішення про те, хто отримає до них доступ, перетворюється на політичне питання на всьому континенті.

Минулого літа у Великобританії, Франції, Іспанії та Італії були введені обмеження на використання води, що поставило питання про пріоритетність її використання для туристичної інфраструктури, великих промислових об'єктів та сільського господарства.

Деякі муніципалітети вже зіткнулися з новими обмеженнями - в інших вони так і не були скасовані. Каталонія нещодавно запровадила обмеження, включаючи обов'язкове 40-відсоткове скорочення споживання води для сільського господарства.

На півдні Німеччини за останні два десятиліття кількість судових спорів щодо води подвоїлася. А у Франції напруженість між захисниками довкілля та фермерами через будівництво водосховищ минулого місяця призвела до жорстоких сутичок.

Водосховища покликані допомогти фермерам пережити посушливі умови шляхом викачування ґрунтових вод взимку, які потім можуть бути використані для зрошення влітку, але групи екологів заявляють, що сектор повинен вжити заходів для скорочення використання води.

Марін Тондельє, голова французької «Партії Зелених», назвала привласнення водосховищ «несправедливим» і «приватизацією водних ресурсів небагатьма за рахунок більшості».

В іспанському регіоні Андалусія плани правлячої правоцентристської Народної партії та ультраправої партії Vox збільшити іригацію поблизу водно-болотних угідь Доньяна, що охороняються ЮНЕСКО, викликали обурення серед екологів та опозиційних партій.

Марібель Мора з ліворадикальної партії "Подемос" раніше цього місяця висипала чашку з піском на парламентське крісло прем'єр-міністра Андалусії, стверджуючи, що Доньяна буде виглядати "як пустеля", якщо суперечливий законопроект буде прийнятий.

«Люди це відчувають», - каже Хаттерманн. «Битва навколо розподілу води йде повним ходом».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Politico

Поділитися: