Все буде Україна!

Найбільшу ГЕС Гренландії розширять

Найбільшу ГЕС Гренландії розширять

05-05-2023
Найбільша гідроелектростанція Гренландії - проєкт Buksefjord потужністю 45 МВт у Буксефьордені - зазнає розширення, а консультантом проєкту призначено компанію N:I:A, до складу якої входять NIRAS, Inuplan та AFRY.

Як повідомляє Waterpowermagazine, завдяки розширенню кількість виробленої станцією електроенергії зросте з поточних 255 ГВт-год до 660 ГВт-год на рік.

Будівельниками проєкту є гренландська компанія NunaGreen A/S та комунальне підприємство Nukissiorfiit. Розширення електростанції передбачає підключення до неї ще однієї водойми, а також створення нового 16-кілометрового перекидного тунелю від нинішнього водозабору на озері Кангерлуарсуннґуп Тасерсуа до озера Ісортуарсуп Тасія. Це збільшить доступний обсяг води з 352 млн м3 до 1248 млн м3.

«NIRAS працює з гідроенергетикою Гренландії вже багато років. Цей проєкт є доповненням до серії подібних, де ми можемо застосувати наші численні можливості для сприяння переходу до зеленої енергетики», - зазначив директор з питань інфраструктури NIRAS Карстен Хейне Лунд.

В рамках проєктного плану найближчим часом буде проведено діалог із зацікавленими підрядниками, після чого влітку відбудеться попередній кваліфікаційний відбір. Після цього підрядники представлять свої тендерні пропозиції, і очікується, що контракт буде присуджено підряднику-переможцю навесні 2024 року.

«Ми дуже раді, що над проєктом працює така компетентна команда консультантів, яка має значний тривалий досвід роботи в подібних проєктах», - зауважив керівник проєкту в Nukissiorfiit Оле Зімер.

Окрім 16-кілометрового перекидного тунелю, проєкт також передбачає створення нової електростанції з двома турбінами поруч з існуючою станцією, а також будівництво кількох під'їзних, транспортних і поперечних тунелів. Згідно з поточним графіком, очікується, що нова частина ГЕС буде введена в експлуатацію на початку 2029 року.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Waterpowermagazine

Поділитися: