Все буде Україна!

Найпоширеніші фейки про підрив Каховської ГЕС

Найпоширеніші фейки про підрив Каховської ГЕС

30-06-2023
росія зруйнувала Каховську гідроелектростанцію, спричинивши найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття і поставивши під загрозу життя тисяч цивільних осіб.
Однак, російська пропаганда не зупинялась ні на мить у поширенні фейків про підрив греблі.
Ось найпоширеніші з них:

Фейк 1. Каховську ГЕС не підривали 

Першою реакцією окупаційної влади Нової Каховки було повідомлення «очільника» від окупантів, що це все фейки і ніхто нічого не підривав.

Вже за кілька хвилин риторика змінюється — прихильники рашистів все-таки визнають потребу в евакуації.

Про те, що російські війська збираються підірвати станцію було відомо ще у вересні минулого року, росіяни вже тоді завозили вибухівку і завантажували її у нижні яруси станції. Щоб завдати руйнувань такого характеру, потрібно було мати консультантів та проєктантів з росії. Саме вони могли показати, куди слід закладати вибухівку, щоб стався вибух на глибині 10 м під водою і при цьому його не було чути назовні. 

Фейк 2. Каховську ГЕС підірвали українці в результаті обстрілу

російські пропагандистські ЗМІ буквально вибухнули звинуваченнями в підриві гідроелектростанції «київським режимом». 

Проте ГЕС від 24 лютого 2022 року знаходилась під контролем росіян і вони вже вдавались до провокацій, то окрім них, підірвати не було й кому. 

Підрив росіянами греблі Каховської ГЕС обґрунтовують і військові експерти, і експерти в галузі гідротехнічного і гідроенергетичного будівництва.

Вони підтверджують, що дамби такого типу є колосальними, величезними, масивними спорудами, вагою в сотні тисяч тонн. Ніяких «50 HIMARS-ів» не зможуть розбити таку масу матеріалів.

А «найпростіший» і «найшвидший» спосіб зруйнувати таку конструкцію, як гідроелектростанція, а тим більше «одним вибухом» – це зруйнувати її зсередини: розмістивши велику кількість вибухівки в машинних відділеннях. Судячи з наявних фотографій та відео, саме це і сталося.

Фейк 3. Після підриву Каховської ГЕС українські лікарі повідомляють про спалах холери

Після підриву ГЕС в соцмережах з’явилися повідомлення, нібито у Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги головна лікарка повідомила про спалах холери найближчим часом. Водночас у деяких постах не називають конкретне місто, якому загрожує холера.

Це — фейк. У «Київводоканалі» та МОЗ спростували інформацію про спалах холери найближчим часом. Пропагандисти поширюють неправдиву інформацію за 2022 рік.

У Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що під час війни існує ризик поширення холери, оскільки люди у зоні бойових дій змушені жити без належних санітарних умов. Утім, сьогодні немає підтверджених випадків холери у будь-якій області України.  У постраждалих від підтоплення територіях здійснюють посилений епідеміологічний нагляд, а також збільшують запас необхідних ліків. 
 

Пресслужба Укргідроенерго
 


 

Поділитися: