Все буде Україна!

Непал та Індія реалізують спільний гідроенергетичний проєкт Панчешвар

Непал та Індія реалізують спільний гідроенергетичний проєкт Панчешвар

11-07-2023
Непал та Індія домовилися провести зустріч експертів, щоб доопрацювати детальний проєктний звіт довгоочікуваної багатоцільової двонаціональної електростанції Панчешвар потужністю 6480 мегават, яка буде побудована на прикордонній річці Махакалі.

Як повідомляє Firstpost, домовленості було досягнуто під час засідання керівної ради Управління з розвитку Панчешвару, яке відбулося в Покхарі в Непалі.

«Обидві сторони домовилися провести наступну зустріч групи експертів протягом 10 днів, щоб залагодити розбіжності щодо детального звіту проєкту і зробити крок до його завершення», - зазначив речник міністерства енергетики, водних ресурсів та іригації Мадху Бхетувал. 

Реалізація проєкту передбачена комплексною угодою про Махакалі, підписаною між Непалом та Індією в 1996 році, згідно з якою на обох берегах річки Махакалі в Індії та Непалі будуть побудовані однакові за розміром підземні гідроелектростанції потужністю 3240 МВт.

Окрім виробництва електроенергії, проєкт забезпечить зрошення 130 000 гектарів землі в Непалі та 240 000 гектарів в Індії, а також інші додаткові вигоди, включаючи захист від повеней.

Однак, взаємоприйнятний детальний проєктний звіт не вдалося завершити через розбіжності з певних спірних питань.

«Існувало понад 500 невирішених питань, які зараз скоротилися до 127», - заявив Мадху Бхетувал.

Окрім того, було досягнуто домовленості, що посадовці обох урядів прискорять двосторонні переговори з метою якнайшвидшого укладення Панчешварського договору протягом трьох місяців.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Аchhamonline

Поділитися: