Все буде Україна!

Незважаючи на маловоддя, Укргідроенерго забезпечує гідроресурсами Республіку Молдова

Незважаючи на маловоддя, Укргідроенерго забезпечує гідроресурсами Республіку Молдова

23-08-2022
Незважаючи на те, що гідрологічна ситуація набуває ознак маловоддя, ПрАТ «Укргідроенерго» планує режим роботи водосховищ Дністровського комплексного гідровузла відповідно до рішень Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів України та забезпечує гідроресурсами Республіку Молдова.

За оцінкою Українського Гідрометцентру водність бассейну р.Дністер у 2022 році характеризувалась маловодним весняним водопіллям, відсутністью паводків та дуже низькою за рівнями і витратами води літньою меженню, що розпочалася в ранні строки – з кінця травня.

Гідрологічний режим річок упродовж травня-першої половини серпня  формувався в умовах загального дефіциту опадів протягом тривалого періоду. З середини травня гідрологічна ситуація поступово наблизилася і набула ознак небезпечної ситуації природного характеру – маловоддя (або гідрологічної посухи). Станом на 15 серпня витрати води на ділянках р. Дністер відмічаються нижчими або близькими до критерія маловоддя.

Середній місячний приплив до Дністровського водосховища упродовж межені стабільно знижувався: від 170 м3/с у травні до 50 м3/с у першій половині серпня, і це найменші середні значення припливу води за весь період експлуатації Дністровського водосховища (з 1985 р.). Середньодобовий приплив води до Дністровського водосховища нижче 100 м3/с відмічався в період 20 червня – 15 серпня.

Відповідно до Правил експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла, затверджених Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України 27 травня 2022 року N 209, для забезпечення водою водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра здійснюються  санітарно-екологічні скиди з водосховищ, витратами не менше 100-110 м3/с, що призводить до зниження рівнів води у Дністровському водосховищі. Станом на 15 серпня позначка рівня води у його верхньому б’єфі дорівнює 115,99 м БС (1 травня 119,40 м БС). Дністровське водосховище протягом травня – першої половини серпня  спрацьоване на 3,41 м.

Аналогічна ситуація спостерігалась в 2015 р. – дуже маловодне весняне водопілля, відсутність паводків та тривала низька і дуже низька за рівнями і витратами води межінь (з червня і до кінця року). Внаслідок цього, середні за 2015 рік витрати води були меншими та значно меншими за середні багаторічні.

В період межені 2015 р. відмічався дуже низький приплив води до Дністровського водосховища, що спричинило значне його спрацювання (22 листопада 112,87 м БС) і утримання тривалий час мінімальних санітарно-екологічних скидів, що призвело до значного зниження рівнів води у Дністровському водосховищі у липні – листопаді. Станом на 15 серпня 2015 року позначка верхнього б’єфу водосховища дорівнювала 116,75 м БС.

Все буде Україна!

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Пресслужба УГЕ

Поділитися: