Все буде Україна!

Норвезька ГЕС Jolstra Kraftverk: енергетика, закута в скелю

Норвезька ГЕС Jolstra Kraftverk: енергетика, закута в скелю

13-09-2024
Норвегія
Українські фахівці вивчають передовий скандинавський досвід у сфері гідроенергетики. В рамках технічної місії представники Укргідроенерго побували на ГЕС Jølstra Kraftverk, де мали можливість ознайомитися з особливостями роботи цієї нової станції.

Електростанція Jølstra розташована поблизу міста Фьорде в муніципалітеті Суннфьорд у Вестланді. Станція, якою управляє компанія Eviny Fornybar, є унікальним об’єктом, оскільки повністю побудована всередині скелі, що дозволяє ефективніше використовувати природні ресурси та захищати інфраструктуру від зовнішніх впливів.

Будівництво гідроелектростанції Jølstra Kraftverk розпочалося у 2018, а вже у 2021 році станцію було введено в експлуатацію. Під час розробки та будівництва проєкту основна увага приділялася ефективності та сталості. Тут було побудовано майже тунель довжиною 7 км для водоводів, а також дороги, канави й захисні споруди від повеней.

Загальна потужність станції становить 62 МВт (дві турбіни Francis потужністю 18 МВт і 44 МВт). Річне виробництво - 252 ГВт-год електроенергії.

Особливістю станції є спільний тунель для двох водоводів, який оснащений одним затвором. Це технічне рішення дозволяє зменшити експлуатаційні витрати та підвищити ефективність роботи станції.

Варто зазначити, що управління станцією здійснюється переважно в дистанційному режимі. Усього на цій ГЕС (та одночасно ще кількох ГЕС в регіоні) працює 12 фахівців, які позмінно у разі необхідності виїжджають на станцію для проведення технічного огляду, тоді як всі операційні процеси контролюються за допомогою автоматизованих систем віддалено.

Цей підхід дозволяє не лише знизити витрати на експлуатацію, але й забезпечити високий рівень безпеки та надійності станції.

Норвегія відома своїм унікальним гідроенергетичним потенціалом. Гірський рельєф та численні річки створюють ідеальні умови для розвитку гідроенергетики, що дозволяє країні максимально ефективно використовувати чисту, відновлювальну енергію. Зараз понад 95% електроенергії в Норвегії генерується на ГЕС та ГАЕС, яких тут налічується близько 1600. Інші джерела енергії, такі як вітер, сонце, водень і біомаса, забезпечують решту виробництва.

Норвегія, хоча й є одним з найбільших постачальників нафти та газу в світі, майже повністю експортує ці ресурси. Внутрішні потреби країни здебільшого задовольняються за рахунок ВДЕ, що дозволяє зберігати гармонію між економічними вигодами від експорту викопних ресурсів та екологічною чистотою власної енергетичної системи.

В результаті візиту на Jolstra Kraftverk, фахівці Укргідроенерго отримали цінний досвід, який стане в нагоді в подальшого розвитку, модернізації та захисту українських гідроелектростанцій.  Сучасні технології будівництва під землею, автоматизації, дистанційного управління та оптимізації обслуговування, які використовуються на Jolstra Kraftverk, відкривають нові можливості для розвитку гідроенергетики в Україні, сприяючи більш стійкому та екологічному використанню водних ресурсів.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: