Все буде Україна!

Нова ГЕС на Дніпрі: у чому необхідність

Нова ГЕС на Дніпрі: у чому необхідність

10-02-2020
Нещодавно видання GreenPost опублікувало матеріал, присвячений доцільності будівництва Каховської ГЕС-2 та Звіту з оцінки впливу на довкілля проєкту будівництва станції. Вашій увазі – авторська стаття журналістів медіаресурсу.

Подальше зростання виробництва та споживання електроенергії на півдні України без створення додаткових маневрових потужностей призведе до «обвалу» енергосистеми і масових тривалих відключень («блекаутів»). Про це йдеться у Звіті з оцінки впливу на довкілля проєкту будівництва Каховської ГЕС-2.

Тому експерти вважають, що необхідно будувати електростанцію або сховище енергії, які зможуть давати додатковий струм у «пікові» (найнапруженіші за рівнем споживання) години доби. Найбільш оптимальним варіантом вирішення проблеми є будівництво ще однієї ГЕС в тілі греблі Каховського водосховища. Хоча розглядалися й інші варіанти.

«За нашими висновками, у якості маневруючих потужностей найкраще підходить саме будівництво Каховської ГЕС-2. Сонячні та вітрові електростанції гарантій не дають, бо перші не працюють вночі, а другі – в штиль. Подолати цю проблему могло би будівництво так званого акумуляторного водосховища: поки є сонце і вітер, туди б закачували воду. Треба додаткова енергія – воду спускають через електротурбіни», – розповів GreenPost керівник групи експертів, яка готувала Звіт з оцінки впливу на довкілля (ОВД) проєкту будівництва Каховської ГЕС-2, кандидат біологічних наук Сергій Щербак.

Але біля Каховської ГЕС побудувати таке сховище практично неможливо, стверджує він.

Проєктований вигляд компоновки споруд Каховської ГЕС-2
Проєктований вигляд компоновки споруд Каховської ГЕС-2

«Ще одним варіантом створення маневрових потужностей може стати будівництво парогазової установки. Але аналіз показав, що її енергія буде дуже дорогою. Тому й було запропоновано наростити потужності існуючої ГЕС. На одній із ділянок земляної дамби, яка підпирає водосховище, буде врізано будівлю нової ГЕС та турбіни», – повідомив експерт.

Звіт з ОВД майбутнього будівництва та роботи станції був обговорений з усіма зацікавленими сторонами, у тому числі з місцевими громадами. Висловлені зауваження передані проєктувальникам для розробки додаткових заходів з мінімізації негативних впливів проєкту.

Попри певні недоліки, саме запланована Каховська ГЕС-2 виглядає наразі найбільш реалістичним та привабливим варіантом збалансування енергосистеми півдня України. Але останнє слово у питанні «будувати/не будувати» – за владою. Думка громадськості та висновки вчених мають за законом не обов’язковий, а рекомендаційний характер.

Джерело: GreenPost 

Автор: Олег Листопад

Поділитися: