Все буде Україна!

Нові стимули розвитку ГАЕС

Нові стимули розвитку ГАЕС

27-02-2023
Гідроакумулюючі електростанції відіграють життєво важливу роль у майбутніх «зелених» мережах, надаючи послуги зі зберігання електроенергії та балансування енергосистем для підтримки стабільного та надійного енергопостачання. Але досі ці послуги були недооціненими.

Про це пише головний виконавчий директор Міжнародної гідроенергетичної асоціації (IHA) Едді Річ.

На гідроакумулюючі станції припадає майже 90 відсотків світової встановленої потужності накопичувачів енергії. По мірі того, як все більше сонячної та вітрової енергії надходить до мереж по всьому світові, нам необхідно все більше технологій зі зберігання енергії, таких як ГАЕС, щоб забезпечити безперервне енергопостачання за умов, коли не дме вітер чи не світить сонце, не використовуючи при цьому викопне паливо.

Індія підрахувала, що їй до 2032 року потрібно щонайменше 18,8 ГВт гідроакумулюючих потужностей для підтримки запланованої інтеграції вітрової та сонячної енергії в мережу країни, і ця цифра може зрости, якщо інші системи накопичення енергії не будуть фінансово життєздатними. Уряд Індії також нещодавно переглянув свій показник гідроакумулюючого потенціалу з 96 ГВт до 106 ГВт.

Після визначення потреб та потенціалу наступним кроком має стати створення ринку, щоб зробити ці проєкти життєздатними.

У новому проєкті Керівних принципів Індії щодо сприяння розвитку гідроакумулюючої енергетики  викладені фінансові механізми та політика, які допоможуть це зробити, надаючи фінансову цінність надійності та гнучкості цієї технології. Крім того, Керівні принципи встановлюють потенційні податкові та земельні пільги, які також можуть допомогти підвищити фінансову життєздатність гідроакумулюючих проєктів.

Пропоновані Індією ринкові реформи для Керівних принципів є чудовим прикладом того, як оцінювати економічну вигоду від ГАЕС та політики для її кращого розвитку.

Значна увага приділяється інноваціям. В Керівних принципах розглядається використання  відпрацьованих шахт як потенційних гідроакумулюючих сховищ і випуск екологічних суверенних  облігацій для розвитку проєктів гідроакумулювання.

Міжнародна гідроенергетична асоціація (IHA) вітає розробку цього проєкту Керівних принципів і відзначає Міністерство енергетики Індії за його візію та лідерство в галузі гідроакумулювання. IHA заохочує країни в усьому світі розглядати ці інноваційні рекомендації як модель для забезпечення необхідного зростання гідроакумулюючої енергетики.

Глобальне відродження гідроакумулюючих систем

Індія не єдина країна, яка досягла швидкого прогресу у створенні гідроакумулюючих систем. У Новому Південному Уельсі, що в Австралії, у вересні 2022 року було оголошено про пакет фінансування в розмірі 44,8 мільйонів доларів США для розблокування розробки п’яти нових гідроакумулюючих проєктів загальною потужністю майже 1,75 ГВт. Це фінансування буде спрямовано на передінвестиційну діяльність, включаючи техніко-економічне обґрунтування та розробку бізнес-кейсів для проєктів.

Місяць по тому прем’єрка Квінсленда Аннастейша Палащук анонсувала амбітний план розвитку найбільшого у світі гідроакумулюючого проєкту, який має забезпечити 5 ГВт встановленої потужності та цілодобове зберігання енергії в державній мережі.

Крім Азії та Тихоокеанського регіону, є захоплюючі анонси та розробки щодо гідроакумулювання в Китаї та США. Увесь світ потребує більше накопичувачів енергії, і хороша новина полягає в тому, що гідроакумулюючого потенціалу  не бракує. Глобальний атлас, розроблений професором Ендрю Блейкерсом з Австралійського національного університету, визначив понад 600 000 потенційних місць для гідроакумулюючих проєктів по всьому світу.

Єдина прийнятна форма гідроенергетики - стійка гідроенергетика

Міжнародна гідроенергетична асоціація виступає за розробку Стандарту сталого розвитку гідроенергетики, незалежної системи сертифікації, яка допоможе покращити та контролювати стійкість гідроенергетичних проєктів.

Усі гідроакумулюючі споруди повинні розроблятися та експлуатуватися із дотриманням принципів сталого розвитку, і цей стандарт є життєво важливим інструментом для досягнення цієї мети.

Гідроенергетика - єдина «зелена» галузь енергетики, що може зібрати надлишок енергії та зберегти його до того моменту, коли в мережі буде дефіцит. Розвиток гідроакумулюючих потужностей в Україні -  пріоритет найбільшої гідрогенеруючої компанії країни. Укргідроенерго експлуатує Київську ГАЕС та реалізує проєкт будівництва Дністровської ГАЕС, яка з виходом на проєктні показники стане найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи. В планах після Перемоги – також будівницвто Канівської ГАЕС, адже гідроакумулюючі станції мають визначальне значення для забезпечення потреб енергосистеми у високоманеврових регулюючих та акумулюючих потужностях. ГАЕС компенсують мінливість вітрової й сонячної генерації та відіграють головну роль в інтеграції відновлюваних джерел енергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото:ENR

Поділитися: