Все буде Україна!

Новозбудована Каховська ГЕС матиме в півтора рази більше потужностей

Новозбудована Каховська ГЕС матиме в півтора рази більше потужностей

21-06-2023
15:00
Про це зазначив в інтервʼю Glavkom доктор технічних наук, фахівець в галузі гідротехнічного і гідроенергетичного будівництва Юрій Ландау.

Також він наголосив, що для економіки та українців вкрай важливо відновити роботу водозаборів. Тому за рахунок будівництва водопідпірних перемичок висотою 16-17 метрів, які відгородять зруйновані вибухами водозливну греблю, будівлю ГЕС та ґрунтову греблю, ми зможемо забезпечити рівень Каховського водосховища з проміжною позначкою 12,7 метрів. За часом будівництво таких перемичок може зайняти біля 1,5 року.

«Наступні етапи – це будівництво за перемичками зруйнованої греблі, нової будівлі ГЕС, потужність якої збільшиться в 1,5 раза та зруйнованої ґрунтової греблі між будівлею ГЕС та шлюзом. При цьому рівень водосховища виведеться на проєктний рівень 16 метрів», - зазначив Юрій Ландау.

Нині Укргідроенерго разом із фахівцями Укргідропроекту мають спільне бачення щодо будівництва Каховської ГЕС, з врахуванням можливих військових загроз. Певні частини об’єкта будуватимуться настільки масивними, щоб вони витримали потужні удари. Деякі об’єкти розташують під землею.

Після деокупації буде вирішуватись питання, чи повністю демонтувати, чи щось залишилось неушкодженим. Скоріш за все, потрібно буде багато чого будувати по-новому.

Пресслужба Укргідроенерго за матеріалами Glavkom

Поділитися: