Все буде Україна!

Новий звіт ЄС наголошує на важливості гідроенергетики та гідроакумулюючих станцій

Новий звіт ЄС наголошує на важливості гідроенергетики та гідроакумулюючих станцій

01-11-2023
Новий звіт «Гідроенергетика та гідроакумулюючі електростанції в Європейському Союзі» зазначає, що в ЄС знаходиться понад чверть світових гідроакумулюючих потужностей (з точки зору встановленої потужності турбін), а гідроенергетика є ключовою технологією для підтримки інтеграції нестабільних відновлюваних джерел енергії, забезпечуючи зберігання енергії, стабільність і гнучкість енергосистеми.

Згідно з новим звітом, Європейський Союз є лідером у галузі гідроенергетики, наукових досліджень, експорту, технологічних інновацій та сталих рішень.

Гідроенергетика є найбільш масштабною низьковуглецевою відновлюваною технологією виробництва електроенергії з 1 397 ГВт встановленої потужності у світі та 4 408 ТВт-год виробництва електроенергії у 2022 році. У Європейському Союзі встановлена потужність гідроенергетики у 2022 році становила 152 ГВт, а вироблена електроенергія - 374 ТВт-год (включаючи ГАЕС). В ЄС розташовано 46 ГВт потужностей малих гідроелектростанцій, що становить чверть світової встановленої потужності. Технічна зрілість гідроенергетики вже давно досягнута, а загальний коефіцієнт корисної дії (ККД) електростанцій зазвичай перевищує 80% і може досягати 90%.

Як повідомляє HydroReview, водосховища можуть надавати різноманітні послуги, допомагаючи пом'якшувати наслідки зміни клімату, задовольняючи зростаючий попит на воду. Їх гнучкість дозволяє інтегрувати нестабільне виробництво енергії з недиспетчеризованих джерел (наприклад, вітрових і сонячних електростанцій), забезпечуючи стабільність енергосистеми і надаючи допоміжні послуги.

Сучасні тенденції в ЄС полягають переважно у використанні прихованого гідроенергетичного потенціалу існуючих об'єктів, модернізації інфраструктури, підвищенні гнучкості, а також впровадженні цифрових технологій та заходів з пом'якшення наслідків змін клімату. Гідроакумулюючі електростанції можуть доповнити роботу існуючих водосховищ для покращення управління водними ресурсами. Досліджуються нові методи інтеграції інших енергетичних технологій у гідроелектростанції, наприклад, плавучі фотоелектричні установки на водосховищах, виробництво водню, гібридизація з акумуляторами та утилізація тепла з відходів.

Нові водосховища повинні проєктуватися як багатоцільові схеми. І збереження лідерства компаній ЄС, особливо в глобальному експортно-торговельному секторі, має життєво важливе значення.  Європейська Комісія підтримала кілька дослідницьких проєктів, таких як FITHYDRO (щодо стратегій пом'якшення наслідків зміни клімату, покращення міграції риби та технологій з меншим впливом на довкілля), X-FLEX (спрямований на підвищення гнучкості) та HYDRO4EU (спрямований на демонстрацію європейського обладнання та технологій для малої гідроенергетики в Азії).

В ЄС та США розташовано близько 28% інноваційних гідроенергетичних компаній. Хоча Китай є лідером з точки зору винаходів у галузі, ЄС, Японія та Південна Корея мають схожі показники, і навіть трохи кращі, ніж США. 33% усіх високоцінних винаходів у світі належить ЄС (2018-2020 рр.), причому основними авторами є Німеччина, Франція та Польща.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: CNN

Поділитися: