Все буде Україна!

Основний обсяг робіт з капітального ремонту гідроагрегату №6 виконано - Вячеслав Клим

Основний обсяг робіт з капітального ремонту гідроагрегату №6 виконано - Вячеслав Клим

29-02-2020
Дністровська ГЕС Укргідроенерго є одним із основних бюджетоутворюючих підприємств Новодністровська. Крім того, підприємство забезпечує значною кількістю робочих місць мешканців міста, а його співробітники беруть активну участь у соціальному та культурному житті. Отже, безперебійне функціонування та розвиток Дністровської ГЕС є вкрай важливим для існування територіальної громади в цілому.

Тому сьогодні ми запросили до розмови директора філії Вячеслава Клима, щоб дізнатись про результати діяльності підприємства у минулому році та перспективи і плани на майбутнє.

- Вячеславе Степановичу, розкажіть, будь ласка, з якими показниками підприємство вступає у 2020 рік?

- У 2019 році Дністровською ГЕС вироблено майже 780 млн кВт*год. Це становить 119% від плану. Загалом, на сьогоднішній день встановлена робоча потужність станції становить 702 МВт.

- У минулому році на станції реалізовувались інвестиційні проєкти чи програми?

- 2019 рік для Дністровської ГЕС видався особливо насиченим подіями. У рамках виконання інвестиційної програми на 2019 рік на підприємстві активно проводилися роботи з реконструкції ядра лівобережної та правобережної гребель методом «стіна в ґрунті» шляхом влаштування протифільтраційної завіси. Реконструкція ядра проводилась з метою забезпечення надійної експлуатації греблі при форсованих відмітках Дністровського водосховища вище нормального підпірного рівня.

У 2019 році на Дністровській ГЕС проведено заміну конденсаторів високочастотного зв`язку, що є елементами високочастотного каналу основного захисту ліній, протиаварійної автоматики і зв`язку повітряних ліній. Окрім цього, з метою підвищення надійності роботи схеми 110 кВ в колах приєднання автотрансформатора до шин встановлено комплексний модуль.

- Робота на критичних об’єктах інфраструктури має підвищений рівень небезпеки. Які заходи здійснюються для безпечного виробництва?

- На станції велика увага приділяється питанням дотримання норм безпеки. У минулому році встановлено більше 100 протипожежних дверей та 5 протипожежних тамбур-шлюзів. Також виконано роботи з реконструкції системи вентиляції насосних дренажу та розпочато роботи з реконструкції системи вентиляції монтажного майданчика. Дані роботи виконуються з метою приведення вентиляційної системи у відповідність до діючих нормативних документів, а також з метою дотримання пожежних вимог, із заміною морально застарілих систем вентиляції на нові, енергозберігаючі.

- Дністровській ГЕС вже майже 40 років. Скажіть, а капітальні ремонти проводяться?

- Так, звичайно. У 2019 році ми провели основний обсяг робіт з капітального ремонту гідроагрегату №6, який плануємо завершити у першому півріччі 2020 року.

- Цікаво, як виконується ремонт такого обладнання.

- Проведення капітального ремонту у таких масштабах – це досить важкий та кропіткий процес, проте й цікавий. Загалом, капітальний ремонт виконується із демонтажем гідроагрегату, ремонтом робочого колеса та лопаток направляючого апарату турбіни, виготовленням нової основи підп'ятника гідрогенератора на українських заводах-виробниках гідроенергетичного обладнання. На даний час заводами виконано в повному обсязі поставку запасних частин та ремонт гідротурбінного та генераторного обладнання. На самій станції вже виконуються монтажні роботи.

- Які плани та завдання стоять перед підприємством у 2020 році?

- У першому півріччі ми плануємо повністю завершити роботи з реконструкції ядра лівобережної та правобережної кам`яно-земляних гребель та, як я вже говорив, завершити капітальний ремонт гідроагрегату №6 і ввести його в роботу. Також плануємо цьогоріч завершити реконструкцію систем вентиляції монтажного майданчика та провести роботи з лікування бетонних поверхонь оглядової та цементаційних галерей будівлі станції.

Хочу зазначити, що на 2020 рік заплановано комплексне обстеження гідротехнічних споруд та механічного обладнання Дністровської ГЕС-2.

- Помітно, що окрім реконструкцій та капітальних ремонтів обладнання, Ви дбаєте і про зовнішній вигляд станції.

- Так, ми дбаємо і про зовнішній вигляд станції та створюємо належні й комфортні умови праці. Власноруч співробітниками філії виконано фарбування фасадів напірної секції будівлі ГЕС, проведено ремонт виробничих приміщень та сходових клітин. Крім того, проведено відновлювальні роботи секції монтажного залу, кабельних лотків та підкранових колій.

- А як в Укргідроенерго дбають про довкілля?

- Укргідроенерго є лідером у виробництві електроенергії з води, тому мінімізація шкідливого впливу виробництва на довкілля є одним із ключових питань у роботі компанії. Товариство спрямовує свої зусилля на досягненні екологізації сучасного виробництва електроенергії, включаючи впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій.

Серед основних аспектів діяльності, спрямованих на екологічну безпеку виробництва – вдосконалення технологічного обладнання на станціях, зокрема проводиться модернізація та реконструкція застарілого обладнання. Наприклад, у процесі модернізації гідроагрегатів досягається підвищення герметичності маслонаповненого обладнання, що, у свою чергу, запобігає потраплянню олив у річки та сприяє покращенню екологічної ситуації у місцях присутності компанії.

Також Укргідроенерго постійно працює над покращенням якості води та підвищенням ефективності управління водними ресурсами, розподілу річкового стоку та оптимізацією режиму роботи гідроелектростанцій, бере участь у заходах щодо захисту довкілля.

- Ваш колектив бере активну участь у культурному та соціальному житті міста?

- Так, ми дуже активні, намагаємося долучатися до всіх культурних та соціальних програм Новодністровська. Крім того, багато уваги приділяється знову ж таки екологічним питанням. Співробітники станції постійно проводять різноманітні заходи, пов’язані з прибиранням узбережжя річки Дністра та озелененням міста.

Окрему сторінку у житті колективу займає благодійність. Колектив долучається до благодійних акцій для підтримки дітей і людей з інвалідністю, для підтримки дітей-сиріт Сокирянського району та Хотинську школу інтернат Чернівецької області.

На нашій станції з метою заохочення молоді до вивчення технічних наук і ознайомлення з перспективами розвитку гідроенергетики постійно проводяться цікаві екскурсії, де можна більш детальніше ознайомитися з роботою станції.

- І наостанок скажіть декілька слів про соціальне забезпечення співробітників.

Дністровська ГЕС піклується про своїх співробітників, як і Укргідроенерго в цілому. Так, відповідно до норм Колективного договору для співробітників станції впроваджено програми соціального захисту та створено систему додаткових пільг, що підвищує ефективність діяльності підприємства, зокрема: матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки, часткова компенсація вартості відпочинку співробітника та його дітей, матеріальна допомога на лікування, щомісячні виплати премій та винагород за безперервний стаж роботи в енергетиці, додаткова відпустка за стаж роботи на підприємстві.

Одним із пріоритетів соціальної політики компанії, звичайно, є програма добровільного медичного страхування, страховий пакет якої включає в себе всі види медичної допомоги та надає можливість застрахувати навіть своїх рідних.

Особлива увага приділяється професійній підготовці співробітників. Щорічно фахівці Дністровської ГЕС проходять навчання під час тренінгів та семінарів, які проводять висококваліфіковані тренери й викладачі.

- Вячеславе Степановичу, дякую за цікаву розмову. Бажаю Вашому підприємству безаварійної роботи та успіхів!

Редактор газети «Наша газета» А. Жалюк

Поділитися: