Все буде Україна!

Перша в світі оцінка стандарту стійкості гідроенергетики відкрита для громадського обговорення

Перша в світі оцінка стандарту стійкості гідроенергетики відкрита для громадського обговорення

20-12-2022
Гідроенергетичний проєкт Pamir Energy Sebzor у Таджикистані нещодавно оцінили незалежні аудитори з використанням стандарту сталого розвитку гідроенергетики. Звіт про оцінку тепер відкритий для громадського обговорення – він має стати першим проєктом, сертифікованим за стандартом стійкого розвитку гідроенергетики.

Зацікавленим сторонам з усього світу пропонується надати відгук щодо результатів оцінки сталості проєкту упродовж 60 днів. Усі коментарі будуть розглянуті незалежними оцінювачами, після чого звіт буде подано до Секретаріату стандарту для прийняття рішення щодо його сертифікаційного статусу, - повідомляє Waterpowermagazine.

«Це фантастичний момент для розвитку чистої енергетики. Зараз, як ніколи, нам потрібно більше проєктів з низьким вмістом вуглецю та сталої енергетики, щоб досягти цілей Паризької угоди. Sebzor — один із таких проєктів», — прокоментував старший спеціаліст із сталого розвитку Міжнародної гідроенергетичної асоціації (IHA) Ален Кіладжян.

«Це приклад того, як сектор гідроенергетики може взаємодіяти зі Стандартом, щоб призвести до суттєвих покращень сталого розвитку. Ми заохочуємо всіх ознайомитися з оцінкою проекту Sebzor і залишити свій відгук», - зазначив він.

Попередня оцінка проєкту Sebzor, проведена в серпні 2021 року, виявила дві прогалини в розділі «Вплив на громаду та безпека інфраструктури». Через рік, під час оцінки стандарту сталого розвитку гідроенергетики проєкту, Pamir Energy продемонструвала, що вона не тільки усунула попередні недоліки, але й виконала всі мінімальні вимоги, необхідні для отримання сертифікату.

Оцінка стійкості проєкту ГЕС Sebzor є загальнодоступною, а коментарі можна залишати через онлайн-форму.

Стандарт стійкості гідроенергетики

Стандарт сталого розвитку гідроенергетики є незалежною міжнародною схемою сертифікації, яка вимірює мінімальні рівні належної практики в дванадцяти темах сталого розвитку від біорізноманіття та корінних народів до якості води та пом’якшення кліматичних змін.

Розроблений багатосторонньою групою зацікавлених сторін, до складу якої входять галузеві, екологічні та соціальні неурядові організації, банки та організації громадянського суспільства, Стандарт забезпечує основу для стимулювання сталих гідроенергетичних проєктів та покращення менш стійких.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: