Все буде Україна!

Перспективи роботи Укргідроенерго на ринку електроенергії: які можливості відкриває підвищення price cap для товариства?

Перспективи роботи Укргідроенерго на ринку електроенергії: які можливості відкриває підвищення price cap для товариства?

18-06-2021
Укргідроенерго продовжує брати участь на усіх сегментах ринку електроенергії: на ринку двосторонніх договорів, ринку «на добу наперед» (РДН), внутрішньодобовому ринку (ВДР), балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг. Компанія здійснює безперервну торгівлю на сегментах РДН та ВДР з оперативним реагуванням на будь-які зміни в попиті та пропозиції. Ми поспілкувалися з заступником генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богданом Сухецьким щодо останніх змін і рішень у роботі ринку.

- Богдане Леонідовичу, 16 червня НКРЕКП підняла верхні цінові обмеження на ринку на добу на перед. Які можливості надає підвищення price cap для товариства?

- Регулятором були прийнято рішення щодо підвищення максимальних граничних цін на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку електричної енергії в торговій зоні Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України. Так, в «денні» години (07:00-23:00) цінові обмеження сягатимуть до 2 655,99 грн/МВт-год, на «нічні» години (23:00-07:00) – до 1 243,71 грн/МВт-год. Вони  діятимуть до затвердження Методики встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку і це надає можливість Товариству в часи максимального споживання реалізовувати електричну енергію за цінами, що будуть формуватися на ринку. Також це одночасно дозволяє отримувати більше коштів на балансуючому ринку, враховуючи маневрові операції щодо підтримання належної роботи ОЕС України, тим самим формування резерву для реалізації інвестиційних проєктів Товариства та забезпечуючи належну експлуатацією об’єктів Товариства.

- А щодо мінімального споживання? 

- В часи мінімального споживання витрати на придбання електричної енергії для закачування ГАЕС також збільшуються, що негативно впливає на діяльність. Одночасно, враховуючи профіцит електричної енергії, це  дозволить сформувати стратегію продажу електричної енергії Товариством на іншому сегменті ринку, а саме ринку двосторонніх договорів, або впровадження інших технічних заходів щодо нового будівництва, реконструкції та/або модернізації обладнання для зменшення споживання. Збільшення нічних price cap дасть можливість отримання прибутку підприємством за рахунок продажу електричної енергії в нічні години, оскільки гідроресурс залишається такий же, а ціна на електричну енергію збільшиться.

- Ціна є головною формою взаємовідносин виробника товарів, робіт та послуг і ринку. Чи згодні ви з таким твердженням?

- Абсолютно. Встановлена у ринковий спосіб ціна робить можливим (або неможливим) купівлю-продаж товару, надаючи можливість реалізації економічних інтересів виробників та покупців, тим самим виступає індикатором за яким продається і купується товар. Вільний вибір ціни є основою для забезпечення фінансового стану і фінансової стійкості підприємства та успішній реалізації тактичного і стратегічного планування. Адже цілком природньо, що виробники хочуть продати свій товар дорожче, а покупці придбати його дешевше.

- Виходить, що за таких умов, встановлення price cap  на ринку електричної енергії не є ринковим механізмом формування ціни на ринку?

-  Ціни на всіх сегментах ринку, окрім ринку двосторонніх договорів, ціна по яких формується на електронних аукціонах енергетичної  біржи прив’язані до цього індикативу та спотворюють реальну картину попиту та пропозиції, що надає поле для маніпуляцій. Наприклад, маючи замкнутий цикл виробництва від палива до реалізації, виробник має можливість сформувати нижчу ціну собівартості, а регулювання та встановлення обмежень змушує його продавати свій товар саме за такими встановленими цінами. Отже, повна відміна price cap на електроенергетичному ринку є абсолютно ринковим кроком, яке дозволило б зменшити регулювання на ньому та лібералізувати ринок електричної енергії.

- На Вашу думку, який ефект рішення Регулятора матиме на ринок в цілому?

- Збільшення price cap на РДН призведе до збільшення ціни заявок на продаж електричної енергії на всіх сегментах ринку (БР та ДД), а в період дефіциту електричної енергії зросте її реальна вартість, що призведе до можливості отримання прибутку виробниками електричної енергії. На ринку двосторонніх договорів збільшиться активність учасників на купівлю, та буде здійснюватися продаж електричної енергії на більш тривалий період, що принесе компанії додаткові кошти, фінансову стабільність, прогнозований грошовий потік що дозволить планувати доходи.

- Тобто, виходячи з цього Укргідроенерго зможе планувати та вчасно проводити ремонтні кампанії і здійснювати закупівлю електроенергії для власних цілей?

- Так, і не тільки. Ми зможемо закрити дефіцит ліквідності, зокрема платити податки, обслуговувати кредити й інші зобов’язання, своєчасно виплачувати заробітну плату, погашати прострочену кредиторську заборгованість, уникати створення нових боргів, що є вкрай важливим для наших підрядників та постачальників.

Крім того, це дасть можливість компанії зафіксувати на тривалий період планування оптимальну та вигідну для Товариства ціну продажу електроенергії. Адже сьогодні на нестабільному й незбалансованому вітчизняному ринку електричної енергії доволі важко прогнозувати ціни й умови продажу.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Богдан Сухецький: «Підвищення price cap на РДН – це ще один крок до стабільної роботи енергосистеми»

Ціни на електричну енергію. Чого очікувати? 

Богдан Сухецький: «Гарантований покупець» запропонував розрахуватися перед нами протягом 5 років» 

Поділитися: