Все буде Україна!

Ціни на електричну енергію. Чого очікувати?

Ціни на електричну енергію. Чого очікувати?

05-05-2021
29 квітня відбулася онлайн-дискусія найвпливовіших людей у галузі енергетики в рамках ток-шоу Energy Freedom з Андрієм Куликовим для з’ясування важливого питання, а саме, які цінові тенденції очікувати у весняно-літній період на електроенергетичному ринку України та які ключові чинники будуть формувати ці тенденції.

Під час обговорення були підняті питання щодо підвищення тарифу на електроенергію для населення у зв'язку з фінансовою незбалансованістю існуючої моделі ПСО; про необхідність усунути перехресне субсидування, яке створює передумови для зловживань; щодо багатомільярдної заборгованості на ринку електричної енергії; про те що необхідно поступово відходити від такого принципу як ПСО та встановлювати прозорі умови для всіх учасників ринку, а ціноутворення для всіх категорій споживачів має бути ринковим та справедливим.

Наразі, виконуючі зобов’язання нинішнього формату ПСО, ПрАТ «Укргідроенерго» продає електроенергію за дуже низькими цінами. Компанія усвідомлює соціальну відповідальність, щоб населення мало прийнятний тариф. При цьому значно зменшується дохід компанії. В свою чергу, отримані кошти компанія могла б витратити на розвиток, на будівництво нових станцій, на модернізацію об’єктів.

З веденням нового ПСО, компанія ще більше втратить дохід. І навіть збільшення ціни на електроенергію для населення на 40% не покриє ті збитки, що матиме компанія. В компанії не залишиться коштів не тільки для можливості будувати нові високоманеврені балансуючі і акумулюючі потужності, але і для забезпечення належного рівня безпеки. Нова модель ПСО несе небезпеку по нарощуванню боргів для ключових учасників - ДП НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго».

В енергетичній галузі наразі є комплекс проблем, що потребують негайного вирішення. Ринок має надавати рівні можливості для кожного з учасників на кожному сегменті: від виробників до кінцевого споживача.

«Потрібно переглядати підхід структурно. Спеціальні обов'язки повинні покладатися на всіх учасників ринку, а не тільки на державні компанії. У нас на сьогодні немає компенсації з бюджету з приводу ПСО, хоча це закріплено в законі. Зміна ПСО зупиняє нас повністю в подальшому розвитку. Сьогодні ми як виробник загнані з усіх боків у «глухий кут». Хотілося б вибудувати єдину ідеологію по держкомпаніям. Повинна бути чітка системність у розвитку балансуючих потужностей, розвитку систем передачі, розвитку атомної та гідроенергетики, інших речей і тоді у нас все буде добре», - підсумовує заступник генерального директора з комерційної діяльності ПрАТ «Укргідроенерго» Сухецький Богдан.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Зміни механізму PSO: Укргідроенерго отримає збиток у 2,3 млрд грн

 

Поділитися: