Все буде Україна!

Посуха в Європі зменшує рівень води у водоймах, але сприяє науковим відкриттям

Посуха в Європі зменшує рівень води у водоймах, але сприяє науковим відкриттям

02-09-2022
Посушливий серпень в європейських країнах знижує рівень продуктивності гідроелектростанцій, зменшує запаси води в водосховищах, але дає можливість науковцям обстежити нові, раніше недосліджені ділянки суходолу.

Так, за даними The Guardian, після тривалої посухи резервуари Іспанії, які використовуються для водозабезпечення, заповнені менш ніж на 36%. У західній частині іспанського регіону Естремадура у водосховищі Вальдеканьяс вода звільнила кам’яне коло на острівці, яке зазвичай перебувало під водою.

У північно-східному регіоні Каталонії через посуху виринули з води руїни церкви XI століття в селі Сант-Рома-де-Сау, що була затоплена в 1960-х роках, коли поблизу була побудована гребля.

А на Буковині через посуху вчені знайшли хрест зі Всевидячим оком, який раніше був прихований під водами Дністра. Як повідомили представники Національного природного парку "Хотинський", найімовірніше це старовинне кладовище, бо поряд з хрестами виявлені людські кістки та черепи. На хресті помітний символ ока в трикутнику, напевно, всевидяче око – один із символів християнства, що у свій час був запозичений масонами, а ще раніше раніше  прийшов до нас зі стародавнього Єгипту. Таємницю знайденого поховання будуть вивчати археологи та історики.

Нагадаємо, з середини травня гідрологічна ситуація на р. Дністер поступово набуває ознак небезпечної ситуації природного характеру – маловоддя (або гідрологічної посухи). Зокрема, фіксується низький приплив води до Дністровського водосховища.

Не зважаючи на це, Дністровські ГАЕС та ГЕС працюють з дотриманням планових показників та урахуванням потреб населення і промисловості, Дністровський комплексний гідровузол функціонує згідно з Правилами експлуатації, забезпечуючи гідроресурсами південну частину України та Молдову.

Все буде Україна!

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Пресслужба УГЕ

Фотогалерея

Поділитися: