Все буде Україна!

Ратифікація Стамбульської конвенції: конкретні кроки для подолання гендерної нерівності в Україні

Ратифікація Стамбульської конвенції: конкретні кроки для подолання гендерної нерівності в Україні

21-09-2022
Сьогодні в країні гендерна дискримінація все ще зберігається у багатьох сферах суспільного життя, а питання попередження та запобігання насильству досі залишається відкритим. Ратифікація Стамбульської конвенції стимулює нашу країну до значних змін в подоланні цих викликів. До яких саме? - це питання 20 вересня обговорювали фахівці Укргідроенерго.

Саме з розгляду Стамбульської конвенції в компанії розпочався другий цикл тренінгів з питань гендерної рівності та недискримінації на робочих місцях зі спеціалісткою з гендерних питань USAID Проєкт енергетичної безпеки Юлією Галустян. 

На початку зустрічі пані Юлія одразу зазначила, що основною метою конвенції на сьогодні є руйнація гендерних стереотипів, які допускають насильство серед жінок, а також конвенція  пропагує та захищає право людини на вільне від насильства життя та забороняє усі види дискримінації жінок.

Під час обговорення конкретних дій  учасники зупинилися на питаннях впровадження на державному рівні механізму щодо виявлення випадків насильства, їх попередження, покарання винних. На думку експертки з гендерних питань створення дієвого механізму попередження випадків насильства значно впливатимуть на економіку країни, яка ратифікувала конвенцію.

«Посилення гендерної рівності та забезпечення рівних прав і можливостей сприяє економічному процвітанню країни», - зазначила пані Юлія.

Значну роль відіграє і поінформованість громадян з цього питання. Відтак ключовими елементами у процесі розбудови в країні гендерної політики є підприємства.

«Переосмислення ставлення до проблеми, як на мікрорівні (у маленьких колективах, відділах), так і на макрорівні (в підприємстві загалом) – є важливими кроками у впровадженні загальнонаціональної гендерної політики. Навіть на рівні підприємств можна інформувати людей про проблеми насильства в країні. Зокрема і шляхом проведення таких ознайомчих тренінгів», - підкреслює Юлія Галустян.

Детально під час тренінгу проговорили і зміни, які вносить конвенція для країни, яка ратифікувала її. Так, серед основного: професійне навчання фахівців, котрі працюватимуть з жертвами насильства, створення державної підтримки центрів  та притулків для постраждалих, механізми притягнення до відповідальності та компенсацій з боку кривдника постраждалій стороні.

Окрім того, значну увагу приділили значимості питань щодо протидії насильства для енергетичного сектору, зупинившись на темі створення міжвідомчої робочої групи з питань протидії сексуальному насильству, пов’язаному із збройною агресією росії проти України, та надання допомоги постраждалим.

«Ці задачі набувають з кожним днем все більшої актуальності, відтак цикл тренінгів для фахівців всій структурних підрозділів компанії продовжуватиметься і наступна зустріч учасників планується на 25 жовтня», - говорить одна з організаторок тренінгу Мирослава Казимирець.

Нагадаємо, що однією із ключових програм в колективі, над якими нині активно працюють фахівці і експерти в Укргідроенерго, є гендерний баланс, інклюзивність та різноманітність. Товариство дотримується принципів рівних можливостей для всіх гендерних та вікових груп, реалізує антикорупційну стратегію, веде відповідну комунікацію, сприяє професійному розвитку людей з інвалідністю, для жінок і чоловіків створено рівні можливості, в тому числі у здобутті додаткової освіти, професійній підготовці, у праці та винагороді за неї. 

Пресслужба Укргідроенерго

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Фотогалерея

Поділитися: